Директор Канцеларије за КиМ

Петковић: Приштина чини све да изазове егзодус Срба са КиМ

  • Извор: СРНА
  • 16.04.2024. 16:10

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић указао је данас амбасадору Њемачке у Београду Анке Конрад да приштинске власти чине све да изазову егзодус Срба из јужне српске покрајине, као и да се настојањима да се такозвана држава уведе у Савјет Европе крше принципи на којима та организација почива.

Петковић је рекао да ће се Београд томе снажно успротивити, али и да ће наставити да се залаже за очување регионалне стабилности и рјешавање свих проблема на релацији Београд-Приштина дијалогом и политичким средствима.

- За сва своја недјела, терор, физичке и институционалне нападе на Србе и српску дјецу, скрнављење српских светиња и гробаља, нелегалну експропријацију, противправна хапшења, Приштина је недавно награђена визном либерализацијом и статусом придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО - подсјетио је Петковић.

Петковић је у разговору са њемачком амбасадорком нагласио да Приштина не показује ни минимум спремности на било какво компромисно рјешење у оквиру дијалога који се води у Бриселу, додајући да, умјесто тога, свакодневно генерише нове кризе на терену, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Петковић је указао и да Приштина кроз забрану употребе динара и укидање платног промета са централном Србијом угрожава егзистенцију Срба и функционисање српских институција.

Подсјетио је да ће се у петак, 19. априла, навршити 11 година како Приштина није испунила основну обавезу формирања Заједнице српских општина проистеклу из Бриселског споразума, кроз коју је предвиђена финансијска подршка Србима и српским институцијама из Београда.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм