Direktor Kanelarije za KiM

Petković podržao odluku Srba o napuštanju prištinskih institucija

  • Извор: Танјуг
  • 05.11.2022. 16:14

Direktor Kanelarije za KiM Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumijevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa sjevera danas donijeli nakon sastanka održanog u Zvečanu.

- Јasno iskazana današnja namjera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pokazala je da mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i i gaženje svih briselskih sporazuma je jedini mogući odgovor - saopštio je Petković.

Naveo je i da je srpski narod sve vrijeme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Brutalnom smjenom Đurića, kao i izjavom da Prištinu Zajednica srpskih opština ne interesuje, Aljbin Kurti je do potpunog besmisla doveo proces normalizacije odnosa, na kojem Beograd sve vrijeme insistira - istakao je Petković.

Rekao je i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana proveo sate i sate u razgovorima i to ne samo sa Srbima sa Kosova i Metohije, kako bi učinio sve da sačuva mir i stabilnost koji su preko potrebni.

- Vučić je više puta jasno ponovio da su zaštita srpskog naroda i njihovih života od apsolutnog prioriteta za državu Srbiju, jer je to i jedini put da sačuvamo mir i osiguramo stabilnost. Naš narod na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti na cjedilu, već ćemo predano nastaviti da vodimo računa i brigu o njemu u svakom trenutku - poručio je Petković.

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм