Petar Petković

"Kurti pokazao da ne želi mir i dijalog, EU da zaustavi njegovo bezakonje"

  • Извор: СРНА
  • 03.05.2023. 10:18

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi ni mir, ni dijalog i da EU hitno mora da zaustavi njegovo bezakonje.

Petković je naveo da je Kurti to pokazao jednostranom i protivpravnom odlukom da raspusti Upravljački tim, koji je izradio i u Briselu predstavio nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

On je dodao da se mandat Upravljačkog tima ne završava predstavljanjem nacrta statuta Zajednice srpskih opština, već ima važnu ulogu u samom procesu formiranja ove zajednice sve do njenog uspostavljanja.

Petković je istakao da Kurtijevo bezakonje pod hitno mora da zaustavi EU, jer ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju Zajednice srpskih opština, a samim tim i ukidanju procesa dijaloga.

Upravljački tim je činilo četvoro Srba predvođenih bivšim poslanikom u Skupštini samoproglašenog Kosova Danijelom Vujičić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da je jasno da Priština ne želi da ispuni obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština.

Vučić i Kurti prihvatili su juče u Briselu Deklaraciju, kojom su se, između ostalog, obavezali da osiguraju puno sprovođenje obaveza kada je riječ o pitanju nestalih lica, te da blisko sarađuju na pronalaženju grobnica i daljim iskopavanjima.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.