Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Kurti nije nadležan da nešto dozvoljava ili ne u vezi sa ZSO

  • Извор: АТВ
  • 01.05.2023. 14:33

Alјbin Kurti nije vlastan da nešto dozvolјava ili ne dozvolјava kada je riječ o Zajednici srpskih opština, jer njene nadležnosti i način na koji treba da bude formirana definisani su kroz četiri briselska sporazuma iz 2013. i 2015. godine i tu ne postoji nikakav prostor za arbitrarnost, poručio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković kaže da Kurti ili nije čitao dokumente potpisane u Briselu, ili se pravi da ne razumije šta je u njima napisano.

"Prvi briselski sporazum, Plan primjene sporazuma o normalizaciji odnosa, Djelokrug rada i mandat Upravlјačkog tima i Opšti principi za formiranje ZSO su veoma jasni sporazumi, koji preciziraju sve obaveze koje stoje pred Prištinom“, rekao je Petković.

"Srpska ne priznaje samoproglašeno Kosovo - Ambasador glasao mimo procedura"

Kurti dakle, kaže Petković, nema nikakvog osnova da istupa sa svojim proizvolјnim želјama i pogledima po ovom pitanju - "njegov posao je da sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše“.

Gatara i njena kćerka poginule u udesu: Prije fatalne nesreće otvorila ovu kartu!

Gatara i njena kćerka poginule u udesu: Prije fatalne nesreće otvorila ovu kartu!

"Sve ostalo je samo pokušaj opstrukcije procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz svega što Kurti govori i čini proističe da on za taj proces uopšte nije zainteresovan. Nјegova očigledna namjera je da nasilјem i jednostranim djelovanjem suštinski promijeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim. Ali, neka Kurti dobro zapamti da mu to nikada nećemo dopustiti! Zato i ovom prilikom još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da obuzda okupacionog gaulajtera Kurtija, kako stabilnost regiona ne bi bila nepopravlјivo narušena“, zaključio je on.

Pratite nas i putem Vibera