Direktor Kancelarije za KiM

Petković informisao Piča o teškom položaju srpskog naroda

  • Извор: СРНА
  • 17.01.2023. 18:32

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković informisao je danas u Beogradu specijalnog izaslanika Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuarta Piča o teškom položaju srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini, pogotovo nakon posljednjih jednostranih i protivpravnih poteza Prištine.

Petković je tokom razgovora sa Pičom naveo da su napadi na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava, ističući napade na trojicu srpskih dječaka na Badnji dan i Božić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovu i Metohiju.

On je ukazao i na jučerašnju odluku Prištine o eksproprijaciji srpskog zemljišta u opštini Leposavić, ocijenivši da vlasti u Prištini time nastavljaju da generišu krize jednostranim potezima i pravnim nasiljem i naglasivši da su prethodne eksproprijacije imale za cilj gradnju nelegalnih baza specijalne policije u srpskim sredinama na sjeveru pokrajine.

Petković je Piču prenio uvjeravanja da će Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost, kao i do sada, te da je na Prištini sva odgovornost za novonastalu situaciju u pokrajini.

"Beograd je ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, dok Priština gotovo 10 godina odbija da otpočne proces formiranja zajednice srpskih opština, što je za nas ključno pitanje", naglasio je Petković.