Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Petković informisao Hila o razgovorima u Briselu

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2022. 13:40

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je detaljno informisao američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila o razgovorima Beograda i Prištine, koji su održani u četvrtak, 18. avgusta, u Briselu i nastojanjima Beograda da se kroz dijalog smire tenzije i pronađe održivo rješenje na terenu.

Petković je istakao da je Beograd i ovog puta pokazao da želi nastavak dijaloga i uspostavljanje normalizacije odnosa sa Prištinom, što bi bio preduslov mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i cijelog regiona.

Petković je naglasio da je delegacija Beograda ponudila kompromisna rješenja, ali je prištinska delegacija odbila i predložila generalni sporazum, koji je pokazao da prištinski političari imaju samo dva cilja - ukidanje države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije i protjerivanje Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Petković je izrazio bojazan da će insistiranje Prištine da za 10 dana primjeni odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, dovesti do daljeg podizanja tenzija i do pojačanih provokacija i pritisaka na Srbe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je naglasio da bi formiranje zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, a što prištinska strana odbija da ispuni više od devet godina, bio neophodan korak u dobrom smjeru i ključ za rješavanje mnogih problema u pokrajini.

"Srbija će nastaviti da u narednih 10 dana traga za kompromisnim rešenjima, ali će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da ga sačuva od pogroma i progona", poručio je Petković.

On je zahvalio američkom ambasadoru na razumijevanju za položaj srpskog naroda u pokrajini, ali i na prepoznavanju da je srpska delegacija na razgore u Briselu došla spremna da pregovora, da dođe do kompromisa i pronađe put naprijed, navodi se u saopštenju.