Директор канцеларије за КиМ

Петковић: Циљ укидања динара - протјеривање Срба са Космета

  • Извор: СРНА
  • 26.01.2024. 14:05

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић указао је данас амбасадору Италије у Србији Луки Горију да мјере Приштине о укидању платног промета са Србијом и динара као средства плаћања представљају покушај да Београд дефинитивно и комплетно буде искључен са Космета, а српски народ протјеран са вјековних огњишта.

Петковић је у Београду информисао Горија о тешким условима живота за Србе на Косову и Метохији, који ће бити немогући ако Приштина укине динар као средство плаћања.

Он је упозорио да би забрана кориштења динара у покрајини изазвала хуманитарну катастрофу јер Срби и српске институције у покрајини опстају и функционишу захваљујући финансијским давањима која долазе из централне Србије, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Испред општине Лепосавић уклоњене заставе Србије и УН

Испред општине Лепосавић уклоњене заставе Србије и УН

"Циљ ове одлуке приштинског режима је етничко чишћење Срба са Косова и Метохије, овом одлуком на најгрубљи могући начин опструише и дијалог и негира процес формирања заједнице српских општина (ЗСО), с обзиром на то да је у потписаним споразумима финансијска подршка Србима предвиђена кроз надлежности ЗСО", навео је Петковић.

Говорећи о петицијама за смјену нелегалних градоначелника на сјеверу, Петковић је нагласио да је прикупљено више потписа него што је предвиђено и оцијенио да то недвосмислено показује вољу српског народа да лажни градоначелници што прије напусте функције и поднесу оставке.

"Укидање динара најозбиљније доводи у питање опстанак Срба на КиМ“

Петковић је поновио да је Београд и даље опредијељен за дијалог, додајући да несугласице на Балкану могу да се рјешавају искључиво договором и компромисом, док сваки покушај наметања рјешења једностраним актима и провокације за посљедицу неминовно има дестабилизацију прилика на терену и у региону.

Централна банка у Приштини саопштила је да ће евро од 1. фебруара бити једина валута дозвољена за обављање трансакција у готовинском и у платном систему. 

Пратите нас и путем Вибера