Kosovo

Patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara

  • Извор: СРНА
  • 26.12.2022. 15:32

Policija samoproglašenog Kosova danas nije dozvolila Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju da pređe administrativni prelaz Merdare.

Srpski patrijarh se u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše policija samoproglašenog Kosova, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je ovim nasilje premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija nad srpskim narodom doseglo neviđene razmjere.

"Uskratiti pravo poglavaru SPC, čovjeku koji propovijeda ljubav i mir, da boravi u svom domu u Pećkoj Patrijaršiji gdje se nalazi viševjekovno sjedište srpskih patrijaraha je zločin kakvom savremena civilizacija nije svjedočila. Albanski zulumćari su danas ušli u anale istorije!", istakao je Petković u objavi na Twitteru.

Vlada u Prištini je juče u mejlu, kojim je obavijestila patrijarha Porfirija da mu nije odobren ulazak na Kosovo i Metohiju, te zahtijevala od njega da se "ogradi od Srba na barikadama, kao uslov za boravak na Kosovu".

Ministarstvo spoljnih poslova samoproglašenog Kosova saopštilo je danas da nije odbijen zahtjev srpskog patrijarha da posjeti Kosovo i Metohiju već se od njega traži da se distancira od "akata nasilja na sjeveru".

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм