Njegova svetost

Patrijarh Porfirije: U trpljenju je pobjeda

  • Извор: СРНА
  • 16.11.2022. 13:16

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je, na Đurđic, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Georgija na Banovom brdu u Beogradu i istakao da je u trpljenju - pobjeda, ali da je neophodno da tome prethodi molitva, te posjedovanje čvrste vjere.

- Ljubav Božija je uvijek sa nama, kao što je bila u slučaju Svetog Georgija, ali je neophodan naš iskorak, kroz povjerenje u Hrista, kroz našu vjeru pravoslavnu koja nas je, ne samo očuvala kroz vijekove, nego učinila da jesmo narod Božiji, narod svetosavski - rekao je patrijarh Porfirije u besjedi.

On je podsjetio i na istinu koju je izrekao Sveti knez Lazar na Kosovu da je "zemljsko za malena, a Carstvo Božije uvijek i dovijeka", prenio je crkveni Radio "Slovo ljubve".

- Nije riječ da mi ignorišemo ovaj svijet, svakodnevicu i dnevne potrebe, nego je riječ da one dobiju smisao, da sve te naše potrebe ne učine da se ne razlikujemo od beslovesnih bića, nego da svaka naša potreba, budući ispunjena vjerom, istinom, ljubavlju i pravdom Božijom, dobije svoje vječno postojanje i svoj vječni smisao - istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh je, govoreći o vremenu i prilikama u kojima je živio Sveti Georgije i stradanju ovog slavnog rimskog vojnika tokom progona hrišćana u vrijeme cara Dioklecijana početkom 4. vijeka, rekao da to treba da bude primjer i okvir i našeg života.

- Tako i mi, kao i Sveti Georgije, svakoga trenutka suočeni smo sa izborom između dvije vrste sistema vrednosti, i svakoga trenutka, vjerom u Hrista - biramo Јevanđelje kao okvir svoga života - rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je rekao da onaj ko je u Hristu i sa Hristom, nema razloga da se plaši bilo čega.

- Јer, već sada i ovdje učestvuje zajedno sa Njim u pobjedi - pobjedi nad prolaznošću, nad smrću, nad demonskim silama - rekao je srpski patrijarh.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, u narodu poznat kao Đurđic.

Sveti Georgije bio je Hristov vojnik koji je odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, rekavši da se ne plaši da umre za svoju vjeru. Pogubljen je 303. godine.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

    ''''Црна Гуја (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм (Р)

    '' Филм (Р)