Његова светост

Патријарх Порфирије служио у Цркви Свете Тројице у Монтреалу

  • Извор: СРНА
  • 06.10.2024. 09:20

Његова светост патријарх српски Порфирије, током посјете Епархији канадској, служио је литургију у Цркви Свете Тројице у Монтреалу, у којој се српска заједница окупља од 1954. године.

Патријарх Порфирије истакао је у бесједи да одавно није осјећао такву топлину и умиљење као под сводовима овог храма.

“Овај храм није ништа друго него парче Царства небеског, али и парче наше отаџбине. То је дар Божији, али и дар ваше љубави”, истакао је патријарх српски

У саопштењу из Српске православне цркве наводи се да већ седам деценија монтреалски Светотројички храм представља други дом за све Србе тог највећег града канадске провинције Квебек.

Живећи далеко од старог краја, монтреалски Срби се труде да сачувају прадједовску вјеру, свој језик, обичаје и културу.

Они су отворили Српску школу која носи име првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саве, основали су Културно-умјетничко друштво “Авала”, а марљиве чланице Кола српских сестара “Мала Госпојина” несебично помажу онима којима је помоћ потребна у свим српским крајевима.

Патријарху српском на литургији су саслуживали митрополит канадски Митрофан и архиепископ отавски и канадски Иринеј из Америчке православне цркве, као и епископи канадски Јован Касијан из Румунске православне цркве и јенопољски Никон, викар патријарха српског, као и многобројно свештенство и монаштво из више помјесних православних цркава.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)