Spasovdanska litija

Patrijarh Porfirije: Sačuvajmo ono što jesmo da ne bismo postali ništa

  • Извор: СРНА
  • 02.06.2022. 21:38

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras da srpski narod ne smije da se povodi za onima koji tvrde da treba da se promijeni i usvoji moderne vrijednosti, odričući se Crkve i Jevanđelja Hristovog kao sistema vrijednosti koji ga je oblikovao.

"Treba da se mijenjamo, da budemo dobri, rastući iz kvaliteta u kvalitet i u darovima koje smo dobili od Boga, ali ne smijemo da mijenjamo svoj identitet i ono što jesmo da bismo postali ništa", istakao je patrijarh Porfirije u besjedi pred Hramom Svetog Save, gdje je prethodno služio moleban za mir, a potom je održana spasovdanska litija povodom krsne slave Beograda.

Ukazujući je da je večerašnje okupljanje u slavu Vaznesenja Gospodnjeg motivisano molitvom za mir u čitavom svijetu, a naročito u Ukrajini, NJegova svetost je podsjetio na riječi Svetog Serafima: "Stekni mir u sebi i onda će hiljade naći mir u tebi i u drugom".

Patrijarh Porfirije je istakao da nema mira bez Boga i da samo onaj ko je u miru sa Hristom može da pronađe mir u sebi.

"Treba živeti mirom i nositi ga u sebi i onda neće biti potrebe da govorimo o njemu, već da ga živimo", rekao je patrijarh.

Srpski patrijarh je istakao da o miru danas najviše govore oni koji proizvode oružje nemira i da nas oni najviše ubjeđuju kako treba da budemo mirni, zanemarujući unutrašnji mir, koji je dar Božiji.

S druge strane, kako je rekao patrijarh, imamo najsavršenije oružje mira, a to je ljubav, koja je vječna.

"Kad ona postane krajnji domet našeg života, onda će Gospod biti sa nama. Mi se za mir molimo u gradu mira i ljubavi, Beogradu, i ovoj lijepoj zemlji Srbije, koju nam je Gospod dao, zemlji mira i ljubavi, jer je to zemlja Jevanđelja, svetinja i molitvi, a i stradanja, pa i Vaskrsenja i Vaznesenja – Spasovdana!", istakao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije poželio je da Gospod da mir i srpskom narodu i svima koji ga okružuju, počev od najbližih komšija, te pomogne da granice među državama budu mostovi ljubavi i mira.

"Neka Gospod onima koji proizvode oružje nemira i odlučuju da li će neki nedužan čovjek da izgubi život ili nekoga svoga prosvijetli umove i njihova srca da i oni znaju da ćemo svi pred lice Božije!", rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost podsjetio je da se Vaznesenje Gospodnje ne slavi samo u Beogradu nego i među pravoslavcima širom vaseljene i da se praznik, koji je vezan za Hrista zove Spasovdan, što govori rječitije od svake riječi i mogućnosti da se opiše šta znači slaviti Hrista, njegovo Jevanđelje i njegovo Vaznesenje.

"Mi time kao pojedinci i porodice, a i kao vjerna porodica grada Beograda, prije svega projavljujemo i potvrđujemo pred čitavim svijetom šta je naš sistem vrijednosti, kako vjerujemo i šta je to što opredjeljuje naše korake, razmišljanja, riječi i dela", rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh je naglasio da, slaveći Spasovdan, jasno pokazujemo da je Jevanđelje sistem vrijednosti koji imamo i koji je oblikovao naše narodno biće, uobličio našu kulturu i obogatio našu nauku, naše stvaralaštvo i privredu.

"Sve ovo što jesmo i što imamo, sve je prožeto Jevanđeljem Hristovim. I zato sve ostalo što dolazi kao novi sistem vrijednosti mora biti provjereno Jevanđeljem kao svevremenskim sistemom vrijednosti", istakao je patrijarh Porfirije.


  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок