Njegova svetost

Patrijarh Porfirije otputovao u SAD

 • Извор: СРНА
 • 24.01.2023. 09:04

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije otputovao je danas u SAD, gdje će do 5. februara posjetiti Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku i Pravoslavni bogoslovski fakultet u Libetvilu, te se sastati sa episkopima Srpske pravoslavne crkve na američkom kontintentu.

U pratnji patrijarha su episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor DŽomić i protođakon Dragan Radić, saopšteno je iz Informativne službe SPC.

Patrijarha Porfirija će, dok bude boravio u SAD, u svim poslovima episkopa beogradsko-karlovačkog zamjenjivati episkop sremski Vasilije.

Planirano je da patrijarh od 24. do 28. januara posjeti parohije i Crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sveti arhijerejski sinod povjerio na duhovno staranje sve do potpune normalizacije tamošnjih prilika.

Tom prilikom upoznaće se i sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorjela u požaru na Vaskrs 2016. godine.

U Njujorku će, na praznik Svetog Save, 27. januara, patrijarh Porfirije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom prisustvati svečanoj proslavi Svetog Save - patrona tamošnjih pravoslavnih Srba.

Tokom boravka u Njujorku imaće više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba u Njujorku, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

Srpski patrijarh će u drugom dijelu posjete, od 29. januara do 4. februara, posjetiti Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gdje će održati više sastanaka sa dekanom, upravom, nastavnicima i studentima jedine visokoškolske ustanove SPC na sjevernoameričkom kontinentu.

On će prisustvovati i svečanoj proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta.

Planirano je da se Njegova svetost sastane sa nadležnim episkopima SPC na prostoru Sjeverne, Srednje i Јužne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

 • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''Серија: Ел Чапо (16+)

 • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

  Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

 • 23:45 Ноћни програм

  Ноћни програм