Његова светост

Патријарх Порфирије: Не судите другима, у памет узмите ријеч Божију

  • Извор: СРНА
  • 19.08.2024. 14:53

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је данас у бесједи у манастиру Крка да свако треба да чита Свето јеванђеље, али не на начин да се кроз њега суди другима, нагласивши да је љубав увијек и распеће.

- Када га читам, не треба да га читам размишљајући како ћу кроз њега судити другима и проверавати друге, како ћу уз помоћ њега показати да други није у праву. Не, када га ја читам мени се Господ обраћа и позива да Његову ријеч, узмем у памет, да буде мој живот, да њим мислим, слушам, живим - рекао је патријарх.

Према његовим ријечима, то значи управо оно што апостол Павле говори да љубав буде принцип, да буде важно не оно што други чине, него оно што ти чиниш њима.

- Бог ће мене питати шта сам ја учинио теби, а неће ме питати шта си ти учинио мени - рекао је патријарх Порфирије послије Свете архијерејске литургије.

Указао је и да су се сабрали на овом светом мјесту на којем вијековима постоји ова православна светиња у којој се сабирају православни Срби из Далмације и свих крајева свијета.

- Ако хоћемо да будемо житељи и становници не само идеје него и живота манастира Крке, живота и речи апостола Павла, онда нећемо имати никакву дилему. Можда неће бити лако, јер то подразумијева крст. Љубав је увек распеће. Колико само пати мајка због свог детета и отац колико зноја пролива да би васпитао дијете - рекао је Његова светост.

Према његовим ријечима, то је распеће, али у том распећу је васкрсење јер то чини из љубави и унутрашња сатисфакција је управо љубав која је дар од Бога.

Његовој светости саслуживали су Његово високопреосвештенство архиепископ задарско-шибенички и митрополит далматински Никодим и Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, у присуству бројног вјерног народа.

Манастир Крка налази се близу Кистања, између Книна и Шибеника. Смјештен је у кањону ријеке Крке и његова црква Светог арханђела Михаила подигнута је према предању у вријеме краља Милутина, на мјесту гдје је апостол Павле држао проповијед.

Манастир се први пут помиње 1345. године као задужбина кнегиње Јелене Немањић Шубић.

У вријеме турских упада од средине 14. вијека до 1480. године порушен је манастир Драговић, 1502. године опустошена је Крупа, а калуђери из ових манастира нашли су уточиште у манастиру Крка.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.