SPC saopštila

Patrijarh i arhijereji razgovarali sa Vučićem “Kosovo i Metohija je neotuđivi dio Srbije"

 • Izvor: ATV
 • 20.01.2023.14:50

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve (SPC) ponovili su danas u susretu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nedvosmislen stav SPC da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi dio Srbije.

Na sastanku je naglašeno da je očuvanje Kosova u granicama Srbije ustavna obaveza i imperativ i za crkvu i za srpsku državu.

Patrijarh Porfirije i arhijereji izrazili su uvjerenje da rukovodstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandarom Vučićem neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije, saopšteno je iz SPC.

– Srpska pravoslavna crkva uvijek će podržavati rukovodstvo Republike Srbije u nastojanjima za očuvanje Kosova i Metohije kao neotuđivog dijela Srbije, kao i za saživot u miru i međusobnom razumevanju u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji – navodi se u saopštenju.

Na praznik Svetog Jovana Krstitelja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija i u Patrijaršijskom dvoru učestvovao u molitvenom činu osvećenja slavskog kolača, saopšteno je iz SPC.

U saopštenju se navodi da je predsjednik Srbije čestitao krsnu slavu predstojatelju SPC, a potom njega i prisutne arhijereje izvijestio da tokom dana ima važne i veoma ozbiljne sastanke u vezi sa Kosovom i Metohijom.

 • 19:49 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:50 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

 • 19:52 Bez komentara

  Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta. Izbor donosi novinar i reporter Goran Katić.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Dosije

  Emisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', novim izgledom i pristupom, rasvijetliće događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovoriće o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakovati činjenice i rekonstruisati slučajeve zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.