Ни странке не знају како даље

Опозиција у Србији више није уједињена

  • Извор: АТВ
  • 24.04.2024. 19:25

Једни ће на изборе а други ће да их бојкотују, али не све, већ само изборе у Београду. Опозиција у Србији више није уједињена, а дјелује да неке од странака ни саме нису баш начисто како даље.

На изборима 2. јуна учествоваће шест странака - Народни покрет Србије, Зелено-лијеви фронт, Еколошки устанак, Покрет слободних грађана и Ново лице Србије. Излазе у коалицији коју су назвали “Бирам борбу”. Тврде да су се они који иду у бојкот оглушили о став већине сада већ бивших коалиционих партнера. 

"Посебно нам није јасна одлука да се бојкотују само неки избори, као што су ови у Београду а да се на неким другим изборима, као да нису у истом дану и под истим условима, излази на изборе. Бојкот за нас није решење, јер се њиме не добија ништа. Бојкот је одустајање од борбе, предаја“, каже посланик Зелено-левог фронта у Народној скупштини Србије Радомир Лазовић. 

На изборе неће коалиција "Нада“ али ни три партије које више нису дио опозиционе коалиције - "ССП“, "Срце“ и "Заједно“ - исте странке које су прије само шест мјесеци здушно позивале грађане да гласају. 

Свој потез објашњавају принципијелношћу, а другу страну оптужују за кршење обећања. Иако је њихов изричит захтјев био да сви локални избори буду у јуну, сада ипак траже септембар и тврде да и даље нема услова за фер изборну утакмицу. Против су закона којим се мијењају изборна правила, а који је подржао остатак опозиције и који је у Скупштини добио зелено свјетло. У процедуру упућују своју верзију.

"Нама су промјене у Србији важније од неколико стотина бирачких мјеста, или побједа на неколико централних београдских општина. Ми се не бавимо политиком, не трпимо линч којем смо изложени, малтретирања нас и наших чланова породице зарад неколико одборничких мјеста или власти на Врачару или Старом Граду“, каже посланик странке Слобода и правда у Народној скупштини Србије Драган Ђилас. 

Ни владајућима није баш најјасније шта се догодило с опозицијом. 

"Чињеница да су сви овдје и да су сви узели и мандате и припадајући новац и нове канцеларије, јасно говори да су сви признали све. Шта они заиста мисле, потврђује и њихово понашање и ријечи које упућују ових дана прије свега када говоре једни о другима“, каже посланик СНС-а у Народној скупштини Србије Владимир Орлић. 

Док су они који бојкотују изборе против измјена Закона о локалним изборима, којим је обухваћен опозициони захтјев да избори буду истог дана, странке сада већ нове коалиције су га подржале, па је и усвојен у Скупштини. Један од исхода парламентарног дијалога је и да се подаци о броју бирача објављују сваког мјесеца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм