Aleksandar Vučić

"Na tržištu obveznica prošli bismo bolje, problem je bio što nismo uveli sankcije Rusiji"

  • Извор: РТС
  • 28.02.2023. 22:35

Na tržištu obveznica Srbija bi prošla bolje, ali problem je bio što nismo uveli sankcije Rusiji, rekao je za RTS predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je govoreći o usklađivanju sa politikom EU rekao da stranim predstavnicima kaže šta misli.

- Oni meni onda opet to zamjere, napišu u izvještajima da ih Vučić ne sluša. I onda imamo mnogo štete od toga. Mi smo izašli na tržište obveznica, i prošli bismo mnogo bolje, ali je bio problem što nismo uveli sankcije Rusiji. To je direktan finansijski gubitak - rekao je Vučić.

Dodaje da nije u stanju da procIJeni koliko bi finansijski rezultati bili bolji.

Rekao je da se sjeća 2015. godine kada su Rusi pomogli.

- Mogu da nađem negativne primjere, kada su nam uvodili sankcije, ali ja neću zaboraviti 2015., kada sam lično zvao Putina da nam pomogne u UN. Zbog toga danas nemamo žig genocidnog naroda - istakao je Vučić.

"Najveći rast plata ove godine u regionu"

Vučić je izjavio je da je u odnosu na 2012., Srbija ove godine imala najveći rast plata u regionu, u odnosu na BiH, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

- Postajemo prvi put prvi, sa najnižom stopom javnog duga i nezaposlenosti, iako smo dijelili treće i četvrto mjesto prije osam godina u regionu. Poslije nas najnižu stopu nezaposlenosti ima Albanija - rekao je Vučić.

Očekuju, kako kaže, da prosječna plata u martu bude 750 evra, a do kraja godine 820 evra.

- Do kraja 2025. godine, ono što ljude zanima, očekujemo da prosječna plata bude hiljada evra, uz inflaciju koja nije uvezena - naveo je Vučić.