Први контингент

На КиМ стигло 200 британских војника

  • 06.10.2023. 20:38

Први контингент од двије стотине британских војника стигао је данас на Косово и Метохију, како би појачао мировну мисију НАТО снага на КиМ, односно снаге Кфора, саопштено је данас из Алијансе.

Војници из 1. батаљона Краљевског пука принцезе од Велса придружили су се британском контингенту од 400 војника који се већ налази на КиМ, након што је раније ове седмице румунска влада саопштила да такође шаље око 100 додатних војника да подрже снаге Кфора, наводи се у саопштењу.

"Ово распоређивање је разборит корак да будемо сигурни да Кфор има снаге које су му потребне да испуни свој мандат УН-а за одржавање безбједног окружења и слободе кретања за све људе на Косову. Распоређивање је засновано на захтјеву НАТО-овог врховног команданта савезничких снага за Европу и одобрено од стране савезника у Сјеверноатлантском савјету", стоји у саопштењу НАТО-а.

Додаје се да је до распоређивања додатних снага дошло након догађаја на КиМ 24. септембра и повећаних тензија у региону.

НАТО води мировну мисију на Косову и Метохији од 1999. године у складу са својим мандатом према Резолуцији 1244 Савјета безбједности Уједињених нација.

Снаге Кфора тренутно броје више од 4.500 војника из 27 земаља НАТО-а и држава партнера.

Пратите нас и путем Вибера