Mihajlo Sporić

Mladi genije biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana

  • 20.11.2019. 22:49

Pored mnogih nosioca najviših državnih odlikovanja, članova Akademije nauka, počasnih građana Beograda, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju od sutra će počivati jedan od najboljih mladih fizičara svjeta, Mihajlo Sporić.

Student fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž, preminuo je 7. novebra u 22. godini poslije duže bolesti.

Preminuli mladi naučnik će biti najmlađa osoba sahranjena u Aleji zaslužnih građana od njenog osnivanja. Jedini koji mu je blizu po godinama je Žarko Marinković, nekadašnji student Pravnog fakulteta i član Komunističke partije, koji je poginuo u studentskim demonstracijama 4. aprila 1936. godine i čija urna prenesena na ovaj dio groblja. Žarko Marinković je imao 24 godine kada je ubijen.

Inače, sahranjivanje u Aleji zaslužnih građana regulisano je gradskom Odlukom o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju. Na osnovu ove odluke na ovom dijelu groblja mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja Republike Srbije, akademici SANU i počasni građani Beograda.

"Gradonačelnik Beograda ima pravo da u izuzetnim situacijama odluči o dodjeli mjesta za sahranjivanje ličnosti za koju se procijeni da je dala značajan doprinos kulturi i javnom životu grada i republike, a ne pripada navedenim kategorijama", rekli su za Blic iz JKP "Pogrebne usluge".

Između ostalog u Aleji zaslužnih građana do sada su sahranjeni premijer Zoran Đinđić, Slobodan Jovanović, kao i književnici Danilo Kiš, Miloš Crnjanski, nobelovac Ivo Andrić, Momo Kapor.

Tu još počivaju i glumci kojih se svi rado sjećaju: Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Ružica Sokić, Olivera Marković, Bora Todorović, Nebojša Glogovac, Milena Dravić, kao i mnogi drugi slikari, sportisti, profesori, doktori…

Komemoracija Mihajlu Sporiću biće održana sutra u 10 časova u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, dok je sahrana u 13 sati.

Mihajlo je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome i Svetosavske nagrade. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, astronomije i astrofizike, uključujući zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj 2016. godine, kao i na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Jedini je učenik Matematičke gimnazije koji je u jednoj školskoj godini osvojio zlatne medalje na tri međunarodna takmičenja.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм