Kosovo i Metohija

Mještani Velike Hoče noć proveli ispred domaćinstva Petrović

  • Извор: Агенције
  • 08.12.2022. 08:56

Mještani Velike Hoče noć su proveli ispred domaćinstva porodice Petrović koje inspektori iz Orahovca treći dan drže u blokadi uz pomoć policije i carine.

Porodica Petrović se kao i većina mještana ovog srpskog sela u Metohiji, generacijama bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina.

Mještani su se okupili da zaštite komšiju, ali i svoje porodice, strahujući da bi im se isto moglo dogoditi, jer im je vinogradarstvo jedini izvor prihoda.

Vlasnik vinarije Srđan Petrović rekao je za RTRS da mu je tzv. kosovska policija ponovo najavila dolazak danas, poručivši da će se boriti za svojinu.

Iz policije navode da su u svim opštinama na sjeveru Kosova raspoređene dodatne snage kosovske policije čiji pripadnici zajedno sa policijom Euleksa i Kfora drže pod kontrolom javni red i mir.

"Situacija je incidentna i zato pozivamo građane da ne nasedaju na provokacije i uzdrže se od bilo kakvih poteza koji bi mogli ugoriziti kako njihovu, tako i opštu bezbednost", ističu iz policije.

Iz policije dodaju da se nastavlja opservacija bezbjednosne situacije pred najavljene izbore za gradonačelnike u sve četiri opštine na sjeveru Kosova, koji bi trebalo da se održe 18. decembra.

U proteklih neekoliko godina većina srpskih domaćinstava preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju dobila je pomoć u nabavci opreme kako za proizvodnju tako i za skladištenje vina, a u najavi je i oživljavanje zadruge koja bi se bavila prodajom proizvedenih vina i rakija pod nazivom "Hočansko vino" i "Hočanska rakija".

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je na Tviteru da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti poslao svoju policiju u centar Velike Hoče da vinariji "Petrović", jednoj od najstarijih u ovom kraju, oduzme 40.000 litara vina.

  • 21:45 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм