Космет српски вијековима

Манастир Високи Дечани - рушен и нападан, али никада срушен као ни српство на Косову и Метохији

  • Извор: АТВ
  • 30.09.2024. 18:13

Космет је српски вијековима. Био је јуче, јесте данас и биће сутра. Откада постоје Срби, постоји и Косово и Метохија. О томе најбоље свједоче манастири и цркве, црквишта и српска гробља.

Једна од најљепших српских светиња из доба Немањића - манастир Високи Дечани скоро седам вијекова је чувар српског бића и косовског завјета.

Живи свједок историје. Рушен и нападан, али никада срушен као ни српство на Косову и Метохији.

"Манастир је основан 1327. године. Стефан Дечански, српски краљ, довео је најбоље мајсторе и изабрао најљепше мјесто у својој краљевини, описано је то у повељи манастира која је сачувана, такође и у његовој биографији која је написала већ у 14. вијеку па онда друга почетком 15. вијека", рекао је јеромонах Петар Дечанац.

Он је истакао да Дечани имају сачувану највећу документацију од свих наших средњовијековних манастира.

"Стефан Дечански је тако да се зна да је пажљиво бирао мјесто и пажљиво градио манастир. Полудраги камен је коришћен као грађевински материјал у Дечанима. Споља црква личи на италијанске катедрале, то је било карактеристично само за Немањиће и за њихове краљевске цркве у којима су гробови Немањића, од Студенице до Дечана", истиче јеромонах Петар Дечанац.

Он истиче да су Високи Дечани посљедња црква тога стила сачувана саграђена од најљепше комбинације архитектуре.

"Кориштена је романичка и готичка архитектура и камена пластика, а изнутра византијски фрескописи и све су те цркве прилагођење православном богослужењу", истиче јеромонах.

Он је истакао да су Високи Дечани потпуно сачувана црква тога тзв. рашког стила и потпуно аутентична грађевина из тог периода.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:25 Страначка хроника

    ''Страначка хроника

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)