Предсједник Француске

Макрон: Евроинтеграције Србије су у заједничком интересу

  • Извор: Танјуг
  • 08.04.2024. 20:42

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је вечерас да су евроинтеграције Србије у заједничком интересу, као и да је сигуран да Србија може да има стратешку улогу.

Он је уочи тет-а-тет састанка са Вучићем и заједничке вечере делегација рекао да евроинтеграције Србије нису наметнуте, већ да су суверени избор Србије и да то иде ка моделу који ће омогућити да брани сувереност Европе.

- Увјерен сам да Србија може да игра важну улогу у оснаживању стратешке аутономије ЕУ. Ви то већ радите и сутра ћете то радити својим индустријским развојем - рекао је Макрон.

Истакао је и да учесталост контаката говори о односима двије земље, као и интензивност билатералних односа.

- Оно показује колико је пријатељство двије земље важно за Француску: Пријатељство које је обиљежено посвећености Србије европској будућности. Срце нашег партнерства је подршка Француске евроинтеграцијама Србије - рекао је Макрон.

Макрон је изјавио да је нормализација односа са Приштином обећање и залог за стабилност региона и нашег континента.

- Свака страна мора да допринесе путу и у том смислу желим да поздравим гест направљен на обје стране, али треба сад ићи још даље. Знам да сте спремни, и ви сте то понављали током нашег заједничког разговора у Бриселу. За мене је тај пут неопходан. Неопходно је да, с једне стране, одговорни за напад у Бањској прошле јесени буду изведени пред судове да одговарају за своје дјела. Треба све направити да се таква драма не понавља - рекао је Макрон.

Претходно је Макрон дочекао Вучића у Јелисејској палати уз најавише државне почасти.

Пратите нас и путем Вибера