Србија

Лажни мед и у вртићима

  • Извор: Агенције
  • 17.10.2024. 20:10

У хипермаркетима у Њемачкој чак 83 одсто меда је лажно, а иста ситуација је и у Србији, показало је истраживање које је спровело Европско удружење професионалних пчелара (ЕПБА).

Недавно је Европска комисија објавила податак да је скоро 50 одсто меда на тржишту Европе лажно. На иницијативу Словеније, Европска комисија је променила Директиву о меду, па ће ускоро на свакој тегли меда морати да буде назначена и земља поријекла.

- Пчеларство неће преживјети нелојалну конкуренцију лажног меда. Зато је крајње вријеме да сви дјелујемо и сарађујемо, пре свега европски политичари, да предузмемо строге мјере против лажног меда, да одмах успоставимо координисане методе за откривање лажног меда као и референтне лабораторије. Метод мора бити такав да ће га користити инспекције у свим европским земљама и тако ће моћи одмах да се уклони сав лажни мед са тржишта - нагласио је Бошљан Ноч, предсједник Европског пчеларског савеза (ЕБА) поводом предстојећег Свјетског дана хране.

Лажни мед у вртићима

Родолјуб Живадиновић, предсједник Савеза пчелара Србије као посебан проблем истиче што прави мед српских пчелара не може да доспи у вртиће и маркете.

- Првог меда има у маркетима, али јако мало. Када смо јавно указали да се у вртићима деци даје лажни мед, ветеринарски инспектори су почетком 2021. године обишли све вртиће, али никад нису објавили резултате тих контрола - истиче Живадиновић.

Да у Србији пчелари имају озбиљне муке са лажним медом потврђује Родолјуб Живадиновић, предсједник Савеза пчелара Србије који истиче да је ситуација у Србији још неповољнија него у Њемачкој.

- Посљедње истраживање које је радио Покрет потрошача из Панчевца у септембру прошле године показало је да је у Србији чак 88 одсто меда неисправно. То показује да је пчеларство притјерано до зида. Пчелари више не могу да се боре са нелојалном конкуренцијом и апелујемо на државу да коначно ријеши проблеме фалсификата. Србија има лабораторије које то могу да утврде, само је потребно да се то озваничи одговарајућим државним актима и да крене озбиљна и континуирана контрола, јер ад хок контроле не дају дугорочне резултате - наглашава Живадиновић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм