Petar Petković

"Kurti priznao da mu je cilj da istrijebi Srbe sa Kosova"

  • Извор: СРНА
  • 14.07.2023. 15:29

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavom da je njegova policija nasljednik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) priznao da mu je cilj teror i istrebljenje Srba sa Kosova i Metohije.

Prema njegovim riječima, Kurti je konačno "otvorio karte" poistovjetivši svoju policiju sa zločinačkom organizacijom kakva je OVK, koja je odgovorna za smrt hiljada civila, kako Srba, tako i političkih neistomišljenika i Srbiji lojalnih Albanaca.

Petković je rekao da je tom izjavom Kurti mnogo toga objasnio i da sada ne mogu da ostanu nijemi pred ovako javnim priznanjem militantne politike Prištine, čak i oni koji su odlučivali da zatvore oči pred terorom na sjeveru Kosova i Metohije.

On je dodao da je Kurtijeva policija na sjeveru Kosova i Metohije koristila iste metode nasilja i zastrašivanja koje je koristila i teroristička OVK, saopšteno je iz ove vladine kancelarije.

Petković je rekao da su se na meti Kurtijevog terora proteklih nedelja našli svi, od djece do staraca, bilo je otmica ljudi, napada na goloruke civile automatskim oružjem, odnosno čitavom jednom narodu se u neskriveno fašističkom maniru uskraćuje pravo na postojanje.


Sjajne vijesti za sve vozače u BiH

Sjajne vijesti za sve vozače u BiH

"Inostranim sponzorima Kurtija i njegove klike i ovom prilikom postavljam pitanje - kakav prostor možemo da imamo za dijalog i deeskalaciju kada onaj koji je za sadašnju situaciju odgovoran, ne samo da ne pokazuje sposobnost da deluje racionalno i odstupi, već iznosi neskrivene pretnje fizičkom opstanku Srba na Kosovu i Metohiji?", navodi Petković.

Petković ocjenjuje da se Kurti, kao rob sopstvenih kompleksa, izjednačavajući takozvanu kosovsku policiju i OVK de fakto stavio na čelo partijske i ideološke paravojske, i njegov san da postane ratni poglavica se lagano ostvaruje, samo što je njegov san košmar za sve razumne i miroljubive stanovnike Balkana.

On je dodao da je Kurti danas tom svojom izjavom, takođe, potvrdio svu opravdanost zahtijeva Srba na sjeveru Kosova i Metohije za povlačenje pripadnika prištinske partijske policije sa tog područja, jer je stiglo i javno priznanje da to nije nikakva policija, već da je riječ o zločinačkoj formaciji. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.