Са Крчединске аде

Краве пребацују скелама, полудивљи коњи велики проблем спасилачке мисије

  • Извор: РТС
  • 09.01.2024. 23:00

У току је евакуација око 130 грла крава и коња које је набујали Дунав заробио на Крчединској ади. Сточарима је помогло Јавно предузеће "Војводина шуме", које је обезбиједило брод и скелу. И у наредним данима, уз надлежне службе, они ће кажу, координирати том изузетно захтјевном акцијом спасавања.

Од јутра, сточарима су у помоћ стигли пријатељи, припадници војске, ветеринарске службе. Спремни су дочекали брод са скелом, која је око пола један стигла на Крчединску аду. Носивости 28 тона, успјела је да прихвати тридесетак грла, а затим их превезе на сигурно.

"Нису лаки услови на терену, мраз је, снијег је, велики је водостај, висок је водостај, дакле, ту ће бити доста сложено да то урадимо, али ту смо да помогнемо колико можемо. Рачунамо дан, два, три или колико год буде требало времена да се стока превезе не безбиједно“, каже Марко Маринковић из ЈП "Војводина шуме."

Помоћ је понудила и војска, али њихова пловила, каже, нису била сигурна за утовар грла, због чега се од те идеје одустало.

Ипак, све надлежне службе, синхронизовано су помогле акцију. 

Миленко Плавшић, власник заробљених крда каже да је ситуација тешка.

Дунавски рукавац је незгодан, животиње су гладне и преплашене, а напољу је пет степени у минусу, што компликује и утовар и пловидбу.

У посљедњој тури скелом, највјероватније у току сутрашњег дана, биће евакуисани и коњи. Према процјени стручњака, ово ће бити највећи задатак спасилачке мисије.

"Коњи су дивље животиње и гро њих је овдје рођено. Навикли су на људе, као посљедица исхране, али нисам сигуран како ће то успјети да се уради, то ће власници тих животиња морати да виде - да ли да их затворе прво у неки обор, па тек онда да покушају да их утјерају у скелу, биће велики проблем“, рекао је Стеван Живојинов, републички ветеринарски инспектор.

Квар на броду успорио је сточаре, па су током посљедње туре скелу вукла два моторна чамца.

Спасавање ће потрајати и наредних дана, најважније је, кажу сточари, да је помоћ стигла, јер је питање колико би још животиње могле да издрже гладне на оваквим температурама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.