ATV

Suđenje Miki Aleksiću

Jezivo svjedočenje Milene Radulović: Mika me tukao šakama!

  • Izvor: Telegraf
  • 19.09.2023. 15:27

Suđenje vlasniku dramskog studija "Stvar srca" Miroslavu Aleksiću nastavljeno je danas u Palati pravde, a svjedočila je oštećena Milena Radulović, koja je pokrenula lavinu prijava Aleksića za silovanja i polna uznemiravanja.

U sud je stigla u društvu Ognjena Jankovića, frontmena grupe Beogradski sindikat, što je ujedno njihovo prvo pojavljivanje u javnosti kao emotivnog para.

Suđenje opet prolazi u prepirci između sudije i advokata Zorana Jakovljevića.

Branilac Miroslava Aleksića Zoran Jakoviljevića dobio je opomenu zbog nepoštovanja suda, s obzirom na to da je se vrijeme govorio uporedo sa sudijom, revoltiran zbog toga što mu je pitanje odbijeno.

Do prepirke je došlo jer je Milena Radulović ispravila Jakovljevića i rekla da prije krivične prijave nije razgovarala sa advokatima, već sa jednim advokatom, Goranom Đurašinovićem, a da smatra da je ocu Ive Ilinčić koji je advokat, nije pričala u tom svojstvu, već da je on bio prisutan kao otac.

Jakovljeviću je zaprijećeno udaljenjem iz predmeta.

Određena je pauza 15 minuta, nakon čega je suđenje nastavljeno.

Milena odgovarala na pitanja

Oštećena Milena Radulović rekla je da ostaje pri iskazu datom u tužilaštvu, te ga nije iznosila ponovo.

Aleksićev branilac tražio je da ona pred sudom ponovi iskaz jer "sud nije bio prisutan kada je davala iskaz" i dodao da je Milenin iskaz ključan za otkrivanje istine.

- Protivim se prijedlogu, branilac to nije tražio za ostale oštećene. Oštećena je imala detaljno višesatno ispitivanje u tužilaštvu, sud ima spise predmeta. Branilac odugovlači postupak - rekla je tužilac, na šta je Jakovljević odgovorio da su njemu mnoga pitanja odbijena "tako da svjedokinja definitivno nije detaljno ispitana".

Jakovljević je postavio više pitanja i tome čime se Milena Radulović bavi i da li je opisala scenarije, na šta je ona rekla da je glumica i da scenarije nije pisala. Na pitanje da li je ikada napisan scenario "Učitelj", odgovorila je da je u pitanju medijski spin.

Milena Radulović rekla je pred sudom da je više puta željela da razgovara sa Aleksićem, ali da to na kraju nije uradila.

- Htjela sam da razgovaram s njim u periodu dok se radnje nisu događale, kad je situacija van toga da će da me napadne. Htjela sam da pitam zašto to radi i da kažem da me ostavi na miru, ali nisam to rekla. Radnje su se događale do kraja juna. Nisam pitala ništa o tome, niti sam rekla, ukoliko se ne računa to što sam mu dok je sve to radio govorila da prestane - objasnila je.

Dodala je da su od njenog odlaska iz dramskog studija više puta bili u istoj prostoriji i da je on bio na svakom njenom ispitu na fakultetu jer joj je njegova supruga predavala.

- U tim situacijama sam gledala da ih izbjegnem, nisam željela da razgovaram sa njim - dodala je Radulović.

Objasnila je da je i dvije-tri godine ranije pokušala da ispriča šta joj se dogodilo.

- J. V. mi je rekla šta joj je Aleksić radio i znala sam da ima još pet djevojaka. Tada nisam znala da ću da podnesem krivičnu prijavu, to je bilo u decembru. Podnijela sam je kada smo Iva i ja rekle svojim roditeljima šta se dogodilo, a onda smo se svi zajedno našli jer je Ivin otac pravnik - rekla je Radulović.

Ona je ispričala da je, kada su se sve djevojke koje su kasnije prijavile Aleksića okupile, ona rekla da ne može više da ćuti.

- Nisam mogla više da podnesem da se ja osjećam krivom, a da on nastavlja u sve većem zamahu. Cilj je bio da ne počne drugo polugodište u školi glume. Smatrala sam da će da napadne tri od šest djevojaka koje su išle na pripreme - rekla je.

Radulović je ispričala da silovanje nije ranije prijavila, između istalog, jer ga se plašila i jer je pokazivao da ima moć i kako može da manipuliše time šta je vježba, a šta ne pa ju je, kako tvrdi, jednom prilikom pred grupom polaznika škole istukao. Ispričala je da ju je šamarao, tukao šakama, da je udarila glavom u ormar, kada je shvatila da sve to nije vježba.

Ona je, podsjećanja radi, prehodno ispričala da je više puta željela da kaže Aleksiću da prestane sa tim neprimjerenim radnjama.

„Željela sam više puta da mu kažem. Želela sam više puta dok se ne događaju te radnje, postojali su časovi kada nije bilo napada da mu kažem da me pusti na miru, da mi kaže zašto to radi“, rekla je glumica na današnjem ročištu. Odgovarajući na pitanja istakla je da mu kasnije nije rekla, ali je opisala kako je izgledalo kada se zatekne u istoj prostoriji s njim.

„Kasnije, kada sam bila prinuđena da budem u istom prostoru s njim, samo sam željela da se sklonim, pobjegnem, nisam željela da imam ikakvu komunikaciju s njim“, rekla je ona.

Na pitanje branioca Jakovljevića zbog čega stalno govori u množini kada priča o prijavi, Radulović je odgovorila da su sve isti dan otišle da prijave.

- Otišle smo zajedno, zato govorim ko. Bilo nam je lakše da sve isti dan prođemo kroz to, ali smo imale razgovore u različitim terminima - rekla je.

Kako je rekla, pretpostavila je da će Aleksić da napadne još tri djevojke jer je znala da je "on to činio mnogim djevojkama, ne samo ovim koje su prijavile".

Na pitanje da li je A. B, za koju je rekla da je starija od njih i da ju je Aleksić takođe zlostavljao, zvala da bude svjedok sa njene strane i gdje su sjedele kad joj je to rekla, glumica je odgovorila da "nijednu od djevojaka nije zvala da ulestvuje ili rekla da ne učestvuje jer je smatrala da je to njihov izbor".

- Znate li koliko mi imamo svjedoka koji govore suprotno u odnosu na ono što ste vi rekli? - pitao je Jakovljević, a potom počeo da opisuje gdje su se našle Milena Radulović i A. B, zbog čega mu je sudija ugasio mirkofon.

O školi glume

Nakon pauze koja je napravljena zbog spomenute svađe i izrečene opomene advokatu, Jakovljević je nastavio sa postavljanjem pitanja.

- Ne možemo da predočimo šta je oštećena malopre rekla jer je tonsko snimanje, ali čini mi se da je rekča da su odlučile da prijave jer je znala da će sve da se nastavi. Kako je znala šta će Mika da radi i u odnosu na koga? - pitao je Jakovljević, a Radulović je odgovorila "u odnosu na J. V. koja je u zom momentu bila član škole".

Upitana da li je to bila škola, glumica je odgpvorila da je u pitanju bila škola glume, a Jakovljević je potom pitao da li je ona registrovana kao škola u Ministarstvu prosvjete.

- To ne znam, ali bila je škola. Mika je to zvao škola života. Osim toga, bavio se pedagoškim radom. Ja sam Miki uvijek persirala, kao i nastavnicima i profesorima u osnovnoj ili srednjoj školi. Zvala sam ga po imenu jer su ga svi, kad sam ja došla, zvali Mika i Bilja. Radili smo domaće, imali smo pravila ponašanja i oblačenja, kao i šest pravila grupe. On je bio predavač - rekla je Radulović.

Odbio da odgovara na pitanja

Na jednom od prethodnih ročišta, koje je bilo još jedno u nizu odloženih, ali ovog puta nije bilo u pitanju Aleksićevo loše zdravstveno stanje, već to što je vlasnik škole glume odbio da odgovara na pitanja punomoćnika oštećene Milene Radulović Jugoslava Tintora.

- Neću da odgovaram na njegova pitanja, on je 72 puta davao izjave za medije o ovom slučaju i time ga iz sudnice premjestio u javnost - objasnio je Aleksić.

Tintor mu je na to rekao "da se zapita da li je ikada bio učitelj glume".

Na prošlom ročištu Aleksić je, po savjetu branioca Zorana Jakovljevića koji je ušao u sukob sa sudijom zbog odbijanja pitanja i rekao da će da bojkotuje proces, odbio da postavlja pitanja jednoj od oštećenih.

Aleksić je optužen za četiri krivična djela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih djela polnog uznemiravanja, od čega su dva takođe kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksulano zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge djevojke.

Uhapšen je 16. januara i do 10. septembra 2021. godine je bio u pritvoru, koji mu je tada zamijenjen kućnim pritvorom uz elektronski nadzor. Kućni pritvor mu je ukinut 10. marta 2022. godine i od tada se brani sa slobode.

Pratite nas i putem Vibera