Predsjednik Srbije

"Jedini cilj Prištine da etnički očisti sjever Kosova"

  • Извор: СРНА
  • 14.06.2022. 11:58

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Prištini jedini cilj etničko čišćenje Srba sa sjevera Kosova i Metohije, ali da se svi prave da se ništa ne dešava.

"Spremaju mnogo stvari protiv našeg naroda i ljudi. Spremaju mnogo stvari protiv našeg naroda i ljudi. To što podnose krivične prijave protiv naših ljudi na severu je skandalozno i nema samo za cilj da politički protera Srbiju sa severa, nego i fizički da protera i skloni Srbe koji smatraju da žive u Srbiji, a ne nezavisnom Kosovu", pojasnio je Vučić.

Vučić je rekao novinarima u Beogradu da sad čeka da 23. juna na samitu EU u Briselu nagrade Prištinu viznom liberalizacijom, dok druge neće, te da će vidjeti kako će to obrazložiti.

Osvrnuvši se na izjavu njemačkog kancelara Olafa Šolca koji je poslije nedavnog sastanka sa njim u Beograd izjavio da EU od Srbije očekuje međusobno priznanje sa Prištinom, Vučić je rekao da u pregovaračkom okviru EU za Srbiju zvanično i dalje stoji "puna normalizacija odnosa Beograda i Priština", ali da se nigdje ne govori o međusobnom priznanju.

Vučić je ponovio da je Srbija spremna da potpiše sporazum o nestalim osobama sa Prištinom, a što se tiče zadiranja u status državnosti i teritorijalnog integriteta, poštuje međunarodno javno pravo na koje se cijeli svijet poziva.

On je rekao da EU, zbog Ukrajine i Rusije, traži danas od Srbije 100 usaglašenosti sa spoljnom politikom EU, za koju joj čak nisu ni otvorili to poglavlje, što je pomalo licemjerno.