Aleksandar Gruško

Iz Rusije stiglo upozorenje: Kurti uz pomoć EU i Vašingtona vodi politiku eskalacije

  • Извор: Новости.рс
  • 02.01.2023. 15:32

Vlasti samoproglašenog Kosova idu ka eskalaciji, zapadne zemlje treba da izvrše pritisak na Prištinu i natjeraju je da odustane od militantnih planova i ispuni svoje obaveze, izjavio je za zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

„Sa velikom zabrinutošću pratimo razvoj situacije na tzv. Kosovu i oko njega. Vidimo da kosovske 'vlasti' vode politiku eskalacije, a očigledno je da se oslanjaju na podršku, otvorenu i skrivenu, svojih pokrovitelja, prije svega sa strane Evropske unije i Vašingtona“, rekao je Gruško, prenose Novosti.rs.

Prema njegovim riječima, "svi oni koji utiču na politiku ponašanja tzv. Kosova treba da na njega izvrše pritisak u pravcu iznalaženja političkog rješenja".

„Prije svega, da primoraju Prištinu da odustane od svojih militantnih planova koji su ispunjeni destabilizacijom Balkana i ispuni sve ranije preuzete obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma, a koje predviđaju stvaranje zajednice srpskih opština kao centralnog elementa u rešavanju kosovskog problema“,  zaključio je Gruško u razgovoru za Sputnjik.

Ranije je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio za "Velt" da na Kosovu žele da povećaju broj vojnika NATO-a "zarad jačanja mira i bezbjednosti u cijelom regionu Zapadnog Balkana".