Тзв. централна банка

Истекао прелазни рок за почетак примјене одлуке о укидању динара на КиМ

  • Извор: Спутник Србија
  • 12.05.2024. 08:24

Истекао је прелазни период који је такозвана централна банка у Приштини одредила за почетак примјене уредбе којом се забрањује употреба динара на Косову и Метохији.

У Приштини су најавили да ће од данас бити предузете мјере против свих оних који за готовинске трансакције на КиМ користе друге валуте осим евра, преноси РТК.

У прелазном периоду нису изрицане казнене мјере, али су грађани информисани о примјени уредбе о готовинском плаћању.

Комерцијалне банке које послују на КиМ добиле су инструкције да отворе нове филијале на сјеверу.

Како је саопштила тзв. ЦБК, послије 12. маја, све готовинске трансакције било гдје у покрајини морају да се обављају у еврима.

- Друге валуте осим евра, могу да се користе као вриједност за складиштење у физичком облику или на банковним рачунима у неевро валутама, за вршење међународних плаћања у неевро валутама и за девизне активности - наводи се у уредби.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, упитан прије неколико дана о завршетку прелазне фазе, поновио је да је тзв. ЦБК та која одлучује о таквим питањима, а не извршна власт.

Уредба тзв. ЦБК о забрани употребе динара у готовинским трансакцијама на Косову и Метохији ступила је на снагу 1. фебруара.

Из владе у Приштини тада су позвали централну банку да дозволи транзитни период за грађане који користе динаре како би се прилагодили новим прописима.

У Бриселу ће сљедеће недјеље бити одржана седма по реду рунда дијалога Београда и Приштине, током које ће, како је најавио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, главна тема поново бити једнострана и противправна одлука Приштине да укине динар и динарски платни промет на Косову и Метохији.

Петковић је истакао да одлука о укидању динара на Косову и Метохији угрожава опстанак српског народа у покрајини и доводи у питање функционисање и постојање свих српских институција.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: