Aleksandar Vučić

"Histerija i organizovani napad zbog dolaska Lavrova"

  • Извор: СРНА
  • 06.06.2022. 20:28

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije iznenađen što je onemogućen dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, kao i da dugo nije vidio takvu vrstu histerije i organizovanog napada na malu zemlju kakva je Srbija, ali da ona neće biti dio čopora koji napada Rusiju.

Vučić je izrazio nezadovoljstvo ukupnom atmosferom zbog dolaska Lavrova koja je stvorena u Evropi, navodeći da takvu vrstu histerije dugo nije vidio, te dodao da je bilo mnogo razgovora, u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ruskom ministru spoljnih poslova.

"Nije bilo preveliko iznenađenje zabrana preleta /aviona Lavrova/. Ja sam još pre nekoliko dana rekao da očekujem komplikacije, znajući o čemu se radi. Naravno da morate da izrazite nezadovoljstvo i nesaglasje sa pokušajem zabrane razgovora", rekao je Vučić za RTS.

Histerija koja se vidjela, dodao je Vučić, pokazala je šta neki zapravo žele i pošto ne mogu ništa da učine Rusiji "iživljavaju se nad Srbijom", ali pri tome, kako je rekao, ne misli na Amerikance, već "na male", od "Karla Bilta do Hrvatske".

On je ocijenio da je naredobdavni rječnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića /koji je poručio Sribji da mora da izabere stranu/, te da se tako ne odnosi prema komšiji i prijatelju.

"Žao mi vas je. Ali neću ni to da kažem. Samo neka nastave, nisam naročito fasciniran njihovim pretnjama i naredbodavnim tonom. Više bih voleo da neko razume da su razgovori lekoviti", rekao je Vučić, te ponovio da je Srbija osudila upad u Ukrajinu, ali isto tako da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije.

On je naveo da je u prethodna 24 časa u Srbiju stiglo mnogo zapadnih novinara kako bi ga uslikali sa Lavrovim, da mogu da ocrne i napadnu Srbiju.

Vučić je ukazao na licemjerje da se neki bezobzirno ponašaju prema Srbiji zbog njenog odnosa sa Rusijom, a istovremeno NATO lideri idu u Rusiju da se sastaju sa ruskim vojnim zvaničnicima, dok neke zemlje uzimaju ruski gas, ali zaobilaznim putem.

Što se tiče energenata, Vučić je rekao da predstoji teško vrijeme i najavio da Srbija uskoro kreće sa utiskivanjem gasa u skladištima u Mađarskoj, ali da će imati poteškoća sa nabavkom nafte, jer je zbog sankcija na nabavku ruske nafte ostala bez 600 miliona dolara.

"Neće biti jednostravno, ali ćemo da se da borimo. Očekujem od naredne vlade da vodi snažno ubrzanje u evropskim procesima, ali, takođe, da samostalno donosimo nezavisne odluke, da se ne odričemo svoje politike na neki telefonski poziv neke treće sekretarice iz neke ambasade", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao i da razmišlja da li da ide na samit Zapadnog Balkana, jer zemlja ništa neće dobiti.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Ред Рок (12+) (Р)

    Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:45 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица