Београд

Хиљаде људи на улицама: Кивот са моштима Јустина Ћелијског и руска чудотворна икона у Спасовданској литији

  • Извор: Спутник Србија
  • 13.06.2024. 20:08

Од Вазнесењског до Светосавског храма у Београду литија поводом славе престонице – Вазнесења Господњег, односно Спасовдана. Народ се, упркос киши, у великом броју окупио код Вазнесењске цркве, из које су припадници Гарде Војске Србије изнијели мошти Преподобног Јустина Ћелијског.

На челу литије, коју предводи патријарх српски Порфирије, налазе се мошти Јустина Ћелијског и чудотворна икона Мајке Божје Знамење.

Литија је кренула од Цркве Вазнесења Господњег Улицом краља Милана до Трга Славија, гдје ће патријарх српски Порфирије прочитати јеванђеље и освештати престоничке улице.


Часни крст носи најбољи ученик Богословије Светог Саве у Београду Николај Станић из Дервенте.

Славска литија ће затим преко Булевара ослобођења доћи до Спомен-Храма Светог Саве.

Услиједиће патријархова бесједа, послије чега ће бити служен акатист Преподобном Јустину Ћелијском, а светиње бити изложене народу на поклоњење и цјеливање.

Ове године православна црква прославља Светог оца Јустина Ћелијског, рођеног прије 130 година, 45 година од упокојења и 10 година од преноса његових моштију. Светитељ, отац Јустин Поповић био је теолог и богослов који је живио у 20. вијеку.

Поводом Спасовдана Београд је посетио и митрополит источноамерички и њујоршки Руске заграничне цркве Николај, који је у литургији саслуживао патријарху Порфирију.

Београд слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице, у част обнове и напретка.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм