Autorski tekst za "Vašington post"

Haradinaj: Vučić Kosovu nudi priznanje u zamjenu za dio teritorije

  • 29.11.2018. 08:54

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj u autorskom tekstu za "Vašington post" iznio je tvrdnju da Aleksandar Vučič, predsjednik Srbije, uz podršku Rusije, Kosovu nudi priznanje, ali u zamjenu za dio teritorije Kosova. 

Srbija, kako tvrdi kosovski premijer, "želi da stvori etnički "čistu" državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protjera ih iz njihovih domova", kako kaže, "previsoka cena".

Od "njegove zemlje" - Kosova - se, piše dalje Haradinaj, traži "da načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zaprijetio američkim saveznicima". 

"Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, bezbjednosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voljeli da se Kosovo uvuče u takozvano "mirno" etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovid pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti - umjesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira", tvrdi Haradinaj. 

On je, takođe, napisao da su Srbija i njen saveznik Rusija odbili da priznaju suverenitet Kosova i da su se borili da blokiraju prijem Prištine u UN, kao i da je, kako navodi, Srbija, "kršeći Briselski sporazum" o normalizaciji odnosa, radila ka tome da blokira put Prištine ka članstvu u EU i u mnogim međunarodnim organizacijama. 

Haradinaj je ponovio i da je, osujećenjem pokušaja Kosova da uđe u Interpol, kako on smatra, pomognut organizovani kriminal i nanesena šteta unutrašnjem sprovođenju zakona.

#Kosovo PM Haradinaj counters President Thaci's agenda with @FinancialTimes, writing for @washingtonpost on why he opposes land swap with #Serbia https://t.co/mhsXMoZr2m

— Xhemajl Rexha (@xhemajl_rexha) November 28, 2018

Тагови:
  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.