Direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom

Gujon: Gdje god da žive Srbi da iskažu jedinstvo i solidarnost

  • Извор: СРНА
  • 01.07.2023. 13:13

Direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je za Srnu da je veoma važno da Srbi ma gdje živjeli znaju da imaju iste korijene i istu maticu Srbiju i da pokažu jedinstvo i solidarnost.

Gujon, koji kao jedan od organizatora učestvuje u radu Vidovdanskog sabora dijaspore u Beogradu, rekao je da su Srbi iz dijaspore uvijek bili uz svoju maticu, kada je Srbiji bila potrebna pomoć, posebno nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kao i uz svoj narod u bivšim jugoslovenskim republikama tokom teških devedesetih godina prošlog vijeka.

"I danas ovim skupom i uopšte u svim projektima koje Uprava realizuje već nekoliko godina pokazujemo brigu i zahvalnost i kazujemo da je Srbija uz njih", rekao je Gujon.

Dodik u Bratuncu: Srpska žrtva je ogromna

Dodik u Bratuncu: Srpska žrtva je ogromna

On je naveo da je već juče imao niz značajnih razgovora sa predstavnicima dijaspore, te da su u planu novi projekti.

Gujon je naglasio da će tokom ovog ljeta biti organizovano niz kampova za srpsku djecu iz dijaspore i niz seminara za njihove nastavnike, a da će već u septembru u SAD biti otvorene tri škole srpskog jezika.

"Jezik je izuzetno važan jer je to srž identiteta i kulture svakog naroda, pa i srpskog i kada deca neguju jezik onda neguju i identitet i kulturu", rekao je Gujon.

Porfirije: Ljekovito čuti istinu o stradanju Srba u Podrinju i Birču

Porfirije: Ljekovito čuti istinu o stradanju Srba u Podrinju i Birču

U Beogradu je danas nakon decenijske pauze svečano otvoren dvodnevni Vidovdanski sabor dijaspore na kome učestvuje više od 250 predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom svijeta.

Sabor će danas i sutra nastaviti sa radom u Palati Srbija.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм