Novinar i urednik radija Sjeverna Kosovska Mitrovica

Fićović za ATV: I dalje traju pregovori u Zvečanu, ulice izgledaju jezivo

  • Извор: АТВ
  • 29.05.2023. 22:01

Maja Fićović, novinar i urednik radija Sjeverna Kosovska Mitrovica, rekla je za ATV u ponedjeljak uveče da i dalje traju pregovori predstavnika Srpske liste sa KFOR-om da se Specijalna policija Kosova povuče iz zgrade opštine u Zvečanu.

Međutim, kako kaže, do toga još uvijek nije došlo. Pregovore ispred Srpske liste vode predsjednik i potpredsjednik Milan Rakić i Igor Simić.

“Ulice izgledaju zaista jezivo, kao nakon sukoba. Zapaljeno je i jedno civilno vozilo koje koristi policija Kosova. Oštećena su i još neka vozila. Građani su i dalje okupljeni u manjim grupama, KFOR je u cijelom Zvečanu, kontroliše sve, vidjećemo kako će se situacija razvijati tokom noći”, rekla je Fićović za ATV.

Ona je rekla da je iz kosovske policije saopšteno da je pet osoba uhapšeno nakon sukoba. Više od 50 osoba je povrijeđeno, među kojima je jedna osoba teško povrijeđena i nalazi se na operaciji. Iz bolnice je potvrđeno da je povrijeđen iz bojeve municije u lijevi dio karlice. Povrijeđen je i bivši gradonačelnik Dragiša Milović koji je pretučen. Dodaje da je povrijeđeno i mnogo vojnika KFOR-a.

Suzavcem i šok bombama na Srbe u Zvečanu, 53 povrijeđenih, povrijeđeni i pripadnici KFOR-a

Suzavcem i šok bombama na Srbe u Zvečanu, 53 povrijeđenih, povrijeđeni i pripadnici KFOR-a

Podsjetila je da su cijeli dan trajali pregovori, građani su mirno protestovali sve do popodnevnih sati. U nekom trenutku su puštane patriotske pjesme. Sve vrijeme su bili prisutni i predstavnici Srpske liste.

“Predsjednik Srpske liste je saopštio da postoje samo dva zahtjeva, jedan od njih je da se povuku Specijalne snage i da novoizabrani gradonačelnik iz albanske zajednice ne dolazi na posao. U jednom trenutku je predsjednik Srpske liste zamolio građane da dozvole da se dva vozila policije povuku ka policijskoj stanici i da ih zamijene vozila KFOR-a. Međutim, građani su to odbijali jer su htjeli da svi policijaci Specijalne jedinice napuste taj prostor”, rekla je ona.

KFOR je oko 16.45 izdao upozorenje da, ako se građani ne povuku, da će oni morati da oslobode policajce iz vozila, odnosno da će intervenisati kako bi, kako kaže, obezbijedili javni red i mir.

Ovo je trenutak početka sukoba Srba sa KFOR-om: Snajper, šok bombe, suzavac

Ovo je trenutak početka sukoba Srba sa KFOR-om: Snajper, šok bombe, suzavac

“Bilo je više od 20 detonacija i onda je došlo je do sukoba građana i KFOR-a”, navela je Fićović.

Ona je rekla da su i u Leposaviću demonstranti bacali razne predmete i petarde. Iz policije kažu da su reagovali profesionalno.