У Србији

Ево када ће пасти први снијег

  • Извор: Новости.рс
  • 25.09.2024. 20:18

Почетак новембра или крај новембра и почетак децембра, то су датуми када први снијег може да се појави у Србији. Тада се очекује продор хладнијег ваздуха у нашу земљу. Ова зима обећава када је снег у питању, а у Београду се очекује око 15 дана са снијегом, каже метеоролог аматер Иван Ристић за "Новости".

Како наводи метеоролог, према првим прогнозама, надолазећа зима биће хладнија него што смо иначе навикли. Температура ће од друге половине октобра бити у константном, постепеном паду.

- Када буде почела права зима, календарски од децембра, она неће посустајати, а трајаће и у јануару, и у фебруару. Температуре ће у Београду бити до -10 степени, док ће максималне температуре бити око нуле. Очекује се 15 дана са снијегом у Београду, углавном у јануару и фебруару. Биће буно дана са снијегом, ова зима обећава - каже Ристић за "Новости" и наводи да су процјене такве да ће ова зима бити најхладнија у посљедњих 10 година.

Драстичан пад температуре, па михољско љето

Ристић наводи да крај септембра и почетак октобра доносе промјену времена и осјетан пад температура са 30 степени у петак и суботу на око 15 степени у недјељу и понедјељак.

- Почетак октобра уз смјену сунца и облака који могу донијети кишу биће свјежији, а највише температуре између 17 и 22 степена. Према крају прве декаде доћи ће и до постепене стабилизације времена и пораста ваздушног притиска тако да ћемо ући у такозвано михољско љето, период баш око Михољдана 12. октобра. Највише температуре у том периоду биће око 25 степени - истиче Ристић.

Пратите нас и путем Вибера