Предсједник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове

Дрецун о одлуци Приштине: Када постоји политичка воља Запада, Курти може да се заустави

  • Извор: РТС
  • 08.10.2024. 08:22

Предсједник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун рекао је да је одлука Приштине о забрани уласка робе из централне Србије на територију КиМ дискриминаторска политичка одлука противна споразуму Цефта, уведена због хапшења тројице припадника косовске полиције који су прешли административну линију.

Послије тога, истакао је Дрецун, Приштина је почела да тргује и тражили су да буду представљени у Цефти као "држава Косово". Међутим, напоменуо је да је Њемачка запријетила довољно јако и дошло је до укидања мјере.

- То показује да када постоји политичка воља на Западу, онда могу да изврше довољно снажни притисак да Приштина одустане од једностраних мјера и да промјени одлуке. Не стоји прича да Запад нема довољно утицаца, сјетите се приче о мосту. Када има политичке воље Курти може да се заустави - рекао је Дрецун.

Према његовим ријечима, сада ћемо видјети како ће се Приштина понашати јер они отварају само један прелаз на Мердару за транспорт робе из централне Србије и наглашавају да до набавке скенера морају ручно да прегледају робу.

Изнуђене мјере

Истиче да је сваки потез који елиминише дискриминаторске одлуке добар, али ово је изнуђена мјера јер је Курти процијенио да му се не исплати и био је суочен са ставом Њемачке.

Односно, како је рекао, Куртију се није исплатило да даље са Њемачком улази у конфронтацију.

- Не вјерујем да ће послије овог услиједити притисак да се формира ЗСО. Суштина проблема је што Заједница српских општина није формирана. Зато не можете да одблокирате дијалог - оцијенио је Дрецун.

Осврнуо се на припрему разговора на највишем нивоу који је најавио Мирослав Лајчак.

- Више пута су тако припремљени разговори, гдје делегације разговарају са Лајчаком и Борељом, а онда нема директног разговора. Разговори морају у припремном периоду да се договоре, и само да се верификују кад дође до сусрета између делегација. Бојим се да ни сада неће бити добро припремљени разговори - навео је Дрецун.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Аграр (Р)

  • 12:55 Контекст (Р)

    ''''Контекст (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.