Бранко Бранковић

"Додик у Будимпешти објаснио ситуацију у БиХ и ко хоће хаос у земљи"

  • Извор: СРНА
  • 16.05.2024. 12:55

Мађарска кроз подршку Дејтонском споразуму подржава постојање Републике Српске, а њен предсједник Милорад Додик је посјетом Будимпешти објаснио ситуацију у БиХ, ко квари Дејтон и ко хоће хаос у земљи, оцијенио је бивши амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић.

Бранковић је рекао Срни да је Додик објаснио о чему је ријеч и да Мађари знају да у Сребреници није био геноцид, те је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио да Мађарска неће подржати резолуције у Генералној скупштини УН.

"То је сасвим у складу са многим стварима. Прво са дефиницијом геноцида јер овде није било геноцида, а друго је у складу са добросуседским односима и са Србијом и свима редом, укључујући и Републику Српску", навео је Бранковић.

Када је ријеч о сједници Савјет безбједности УН о БиХ на којој су се могли чути подијељени ставови Русије и Кине с једне и САД и његових присталица са друге стране, Бранковић је навео да се могао вид‌јети велики очај САД, Велике Британије, Француске и других њихових присталица.

"У свему што је речено од САД, Британије, Француске и њихових других присталица, види се, пре свега, велики очај свих њих што више не знају шта и како да раде пошто губе политичко тло под ногама, јер постојећи међународни односи, након свега што се десило у Украјини, практично више не функционишу", истакао је Бранковић.

Он је навео да више нема могућности да једна земља, Сједињене Државе, може да уз помоћ свих бивших колонијалних сила, попут Британије, Француске, Њемачке, "диригује свима у свијету" шта да раде и да је то већ велика историја.

"Постојеће гарнитуре у Европи, укључујући и САД, много се боје за сопствени положај и власт, а на путу су да оног тренутка када се Украјина `заустави`, све те гарнитуре које су увеле санкције Русији покажу да су саме себи пуцале у ногу и мораће да `лете`", каже Бранковић.

За извештај Кристијана Шмита о БиХ пред Савјетом безбједности, Бранковић је рекао да је то "празна прича".

Након покушаја атентата на словачког премијера Роберта Фица, изразио је бојазан да то у крајњој варијанти може да буде нека врста почетка неког облика тероризма у Европи, али не тероризма разноразних организација већ плаћеника од многих у Европи који хоће да задрже власт.

Бранковић сматра да нападач на Фица то није урадио самоиницијативно. "То је очигледно плаћен човек да нешто уради. А зашто је то урадио када је знао да ће га ухватити, то тек треба да се дозна", рекао је Бранковић.

Према његовим ријечима, у постојеће власти у ЕУ неће да сиђу са власти и све ово што се догађа је из чистог очаја оних који су направили велике грешке и морају да напусте власт, да отворе врата другим наступајућим односима који треба да буду мултиплуларизам, на бази Повеље УН и међународног права.

Пратите нас и путем Вибера