Портпарол руског Министарства спољних послова

Захарова: Директна пријетња од наставка етничког чишћења Срба на Косову

  • Извор: СРНА
  • 25.09.2023. 18:03

Постоји директна пријетња од наставка етничког чишћења Срба на Косову, које су у прошлости вршили радикални косовски Албанци, изјавила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је истакла да нема сумње да је јучерашње крвопролиће директна и непосредна посљедица курса такозваног премијера Аљбина Куртија да подстакне сукоб и очисти територију овог региона од Срба.

"Његови покушаји да изврши додатни притисак Запада на руководство Србије кроз ескалацију ситуације да би натјерао Београд да призна независност Косова стална су игра са ватром, која је, као што видимо, прескупа и доводи читав балкански регион на опасну ивицу", навела је Захарова.

Она је додала да је тзв. косовска полиција дискредитовала саму себе због системског насиља над локалним Србима.

Огласили се из манастира Високи Дечани након немира у селу Бањска

Огласили се из манастира Високи Дечани након немира у селу Бањска

"Постоји директна пријетња од наставка етничког чишћења, које су раније вршили радикални косовски Албанаци", истакла је Захарова.

Увјерени су, додала је, да пут стабилизације и дугорочног рјешења на Косову и Метохији води искључиво кроз свеобухватну примјену основне Резолуције 12 44 Савјета безбједности УН и Бриселског споразума Београда и Приштине из 2013. и 2015. године, прије свега у смислу формирања Заједнице српских општина, која треба да добије широка извршна овлаштења и постане ефикасан инструмент за заштиту интереса српског становништва.

Бунгалов у Зеленковцу намјерно запаљен!

Бунгалов у Зеленковцу намјерно запаљен!

Четворо Срба убијено је јуче у сукобу са тзв. косовском полицијом у рејону Бањска код Звечана на Косову и Метохији. Убијен је и један косовски полицајац.

Из тзв. косовске полиције Срни је речено да су идентификована двојица од четворице убијених, а њихова имена биће и званично саопштена.

Пратите нас и путем Вибера