Калуђерица

Дијете (7) пало у шахт: Дубина 9 метара, држао се за ланац

  • 03.06.2024. 20:32

Шесточланој ватрогасно-спасилачкој екипи Вождовац требало је мање од минута да крене на терен по позиву да је дијете у Калуђерици упало у шахт. Дијете је извучено живо, без озбиљнијих повреда. Хитна помоћ га је превезла у Тиршову. Адреналин, стрес, страх, мора брзо да се размишља, поготово кад је у питању седмогодишње дијете.

Синоћ око 19 часова, седмогодишње дијете упало је у шахт дубок девет метара у Калуђерици. Ватрогасци су га извлачили специјалном опремом и дијете је прошло без озбиљнијих повреда.

"Видјели смо шахт који се налази између двије зграде које су у изградњи. Шахт је био ширине између 50 и 60 фи, дубине око девет метара. Погледали смо доле, видјели смо дијете, које је комуникативно, које се држало за ланац који су му спустили људи који су били поред. Један од њих је био његов отац. Дијете је било доле у води која је достизала до његовог струка", наводи Горан Радовановић, вођа ватрогасно-спасилачке групе.

Специјалне мердевине, најуже које постоје, успјели су да спусте до дјетета.

"Када смо спустили мердевине, успјели смо да га убиједимо да он полако попусти једном руком тај ланац, да се полако ухвати за мердевине другом руком, што је он то успјешно урадио. Пребацио је и другу руку на мердевине, међутим, никако није успио да стане ногом. Мало смо се убјеђивали, пошто није вјеровао свему томе, шта ће се десити. Послије неких тридесетак секунди он је стао на мердевине, загрлио их, ми смо га извукли у року од 20 секунди из шахта", објашњава Радовановић.

Цијела акција трајала минут

Срећа у несрећи је то, кажу ватрогасци, што је дијете могло да прича, а то није чест случај. И одраслог човјека у таквој ситуацији, у мраку, на дубини, савладао би страх. Ватрогасци су обучени и за те ситуације. Цијела акција је трајала минут. Дијете је извучено живо, без озбиљнијих повреда. Хитна помоћ га је превезла у Тиршову.

"Највећа срећа у свему томе на дубини од девет метара је да се дијете није повриједило, није имало озбиљне фрактуре, имао је огреботине по себи зато што је највјероватније при паду ударао о ивице доле и то што бунар није имао воде и што се све десило прије синоћњег невремена", наводи Радовановић.

Све се то догодило на приватном посједу, на градилишту. О томе како се дијете нашло на том мјесту, како је упало, нико на лицу мјеста није хтио да прича. 

Овакве ситуације се дешавају, али ријетко, кажу ватрогасци. Годишње буде десетак случајева да неко упадне у отворен шахт. Кад се то догоди, помоћ стиже врло брзо по позиву на број 193.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.