Ministar spoljnih poslova

Dačić: U Briselu potvrđeno da Priština ne želi da formira ZSO

  • Извор: СРНА
  • 03.05.2023. 09:26

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija u Briselu samo je potvrdio strepnje Beograda da Priština ne želi da formira zajednicu srpskih opština (ZSO), bez čega se dovodi u pitanje cijeli implementacioni plan, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Potvrđeno je da Priština apsolutno ne želi da sprovede, ne samo Briselski sporazum, nego i dogovore i sporazume iz Brisela i Ohrida, a to je ZSO. Došli smo do momenta kada će to morati jasno da bude vidljivo", rekao je Dačić i dodao da je od početka postojala tendencija da se uspori formiranje ZSO.

On je istakao da sva pitanja o velikim temama ne mogu da budu razmatrana na adekvatan način bez formiranja ZSO

"Hašim Tači je to prihvatio, o tome smo govorili na Savetu bezbednosti UN. Aktuelno rukovodstvo ne zanima ZSO i sada polako menjaju taj izraz, ali kao što vidite, pokušaće sve da urade da ospore samu ideju ZSO. Srbija od toga neće odustati. Bez toga nema daljeg pomaka u implementaciji onoga što je dogovoreno", rekao je Dačić za RTS.

Kada je riječ o spoljnoj politici, Dačić je poručio da ona nije odnos ljubavi i mržnje, već reciprociteta."Ako smo mi korektni prema pitanju integriteta BiH, a jesmo, zašto se onda postavlja pitanje oko toga. Uopšte nije problem u tome, ali budimo korektni do kraja", rekao je Dačić.

On je ocijenio da je tokom glasanja u Savjetu Evrope Crna Gora mogla bar da bude uzdržana, jer ne veruje da zemlje koje su bile uzdržane znaju više o Srbiji i Pećkoj patrijaršiji, nego što zna Crna Gora.

"U spoljnoj politici nema stalnih prijatelja i neprijatelja, već samo stalnih srpskih interesa. Doći će na dnevni red i neko od njihovih pitanja. Mi kao ljudi se nekada više trudimo da se ulagujemo neprijateljima, nego da poštujemo prijatelje. Prijateljstvo mora da se neguje. Mislimo da odnos sa drugim državama treba da bude onakav kakav one imaju prema nama i ništa više", rekao je Dačić.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.