Министар унутрашњих послова Србије

Дачић: Резолуција велики аргумент за Додика и раздруживање

  • Извор: СРНА
  • 24.05.2024. 11:11

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић сматра да је оно што се десило у вези са резолуцијом о Сребреници велики аргумент предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је рекао да ће Српска сачинити извјештај о кршењу Дејтонског споразума и Федерацији БиХ БиХ упутити споразум о мирном раздруживању.

"То што се десило је велики аргумент за такав поступак, да је просто немогуће живети заједно са онима који вас сматрају геноцидним. Када би неко питао српски народ у Републици Српској, сигурно би гласали за /раздруживање/, али питање је да ли је то могуће и да ли ће до тога доћи", рекао је Дачић.

Он је упитао шта ће бити одговор Бошњака на резолуцију и да ли ће рећи да то мијења ситуацију, да не може да постоји Дејтонски споразум у овом облику, да не може да постоји "нешто геноцидно", а можда намјеравају да покрену ревизију тужбе против Србије и траже одштету.

"То је сада главно питање - како ће се све одвијати. Зато треба бити храбар и мудар и водити чврсту, али мудру и оствариву политику", рекао је Дачић за ТВ "Пинк".

Дачић је навео да сада треба видјети како ће се Србија односити према земљама које су гласале за резолуцију.

Он је рекао да би од Ирана, са којим је Србија у изузетно пријатељским односима и због чега има проблеме са Западом, Србија требало да тражи објашњење зашто је гласао за резолуцију која је амерички пројекат, а исто тако тражити објашњења и од Ирака и Египта.

"За сваку земљу бисмо могли ићи редом и причати каква је била ситуација. Ми морамо са собом рашчистити да наша подршка није међу западним земљама, него међу онима које не подржавају ауторитет Запада. Не смијемо да се одричемо гране за коју се држимо", навео је Дачић.

Он сматра да Србија, ипак, треба да настави пут ка ЕУ, али и да буде свјесна да неће увијек имати разумијевања и да ће морати да помогне сама себи.

Што се тиче Црне Горе која је гласала за резолуцију, Дачић је рекао да се Србија разочарала, али да јој Црна Гора није непријатељ.

Он је додао да му се чини да Црна Гора упорно жели да промијени своју прошлост тиме што доноси одређене одлуке и придружује се неким иницијативама, не само против српских интереса, него и против историје Црне Горе.

Дачић је рекао да није у потпуности задовољан гласањем зато што неке земље нису успјеле да издрже притиске, те подсјетио да је од 193 земље чланице УН за резолуцију, иза које су стале неке од највећих свјетских сила, гласало њих 84, док је 109 земаља није подржало тако што су биле против, уздржане или нису гласале.

Генерална скупштина УН усвојила је јуче антисрпску резолуцију о Сребреници. Било је више земаља које су биле уздржане и против него за резолуцију о Сребреници, а овај документ, инициран без одлуке Предсједништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм