Министар спољних послова Србије

Дачић: Османи је жељела да на сједници СБ УН представи Србе као злочиначки народ

  • Извор: Танјуг
  • 23.04.2024. 11:36

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је јучерашња сједница СБ УН каснила, због тога што је предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи увела на сједницу људе који нису претходно најављени и да је намјера тог поступка била да се Срби пред међународном заједницом представе као злочиначки народ и да су одговорни за наводних 20.000 силовања.

- Намјера тог поступка била да се Срби пред међународном заједницом представе као злочиначки народ и да су одговорни за наводних 20. 000 силовања - рекао је Дачић за телевизију Прва.

Он је истакао да нико није говорио о српским жртвама и о злочинима над Србима и истакао да приштинске власти сваку сједницу користе да на њој износе лажи.

- Ми смо ту имали директно изношење милион лажи које служе управо за то да се створи један утисак да је заиста Србија вршила геноцид, да је Србија вршила ратне злочине - рекао је Дачић.

Он је оцијенио да је уништен један међународни правни поредак када је донијета одлука о агресији, односно бомбардовању Србије 1999. године без одлуке СБ УН.

- Затим је уништен Савјет Европе, зато што прима тзв. Косово које није држава, што је супротно статуту СЕ. Уништавате и сада кад је ријеч о међународним разним актима, као што је ова резолуција у Сребреници. Отварате Пандорину кутију која ће довести до тога да свако може да подносе резолуције против некога другога - рекао је Дачић.

Он је упозорио да ће евентуално усвајање резолуције о Сребеници створити нестабилност у региону.

- Око овога (резолуције) би требало увијек да постоји консензус. У овом случају, не само да нема консензуса у свијету, већ нема ни у самој БиХ. Нико се око тога као државни орган није изјаснио у БиХ - рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је Србија позвала све земље да размисле о одлуци и да се ова резолуција повуче.

- Наравно, ако она остане на дневном реду позивамо земље да гласају против, зато што мислимо да је у питању једна велика манипулација - рекао је Дачић.

Он је упитао зашто се овом питање расправља након 29 година.

- Ово је један маневар да се та ствар извуче из Савјета безбједности, да иде на Генералну скупштину, зато што Русија онда не може да стави вето. Дакле, то су те неке геополитичке игре - рекао је Дачић.

Дачић је прокоментарисао да се на јучерашњој скупштини Србије није говорило о највећим државним приоритетима, а то је борба против пријема тзв. Косова у СЕ и борба против усвајања резолуције о Сребреници и да људи у Србији сада тачно могу да виде ко се бори за земљу, а ко има само лични интерес.

Како је рекао Дачић, предсједник Србије Александар Вучић је у Њујорку још једном указао на лажи и обмане и залагао се за интерсе Србије.

- Он (Вучић) је рекао да је кулминација прогона Срба укидање динара, да то није више удар на институција Србије, већ онемогућава и опстанак Срба, ускраћивање средстава за живот. То је хуманитарна катастрофа - рекао је он.

Дачић је подсјетио да се игнорише шта се све дешава са српским народом на КиМ и њиховом имовином.

Министар спољних послова Србије је додао да је у односу на контекст, говор предсједника Србије Александра Вучића о резолуцији о Сребреници морао да буде оштар и да се покаже озбиљна борба за истину.

- Такво је вријеме и такав је контекст у којем се све ово дешава да ваш говор не може бити другачији у односу на ситуацију. И пошто се ми налазимо у времену опште хипокризије. Када је у једном друштву и у једном свијету могуће да Њемачка и Турска поднесу резолуцију гдје вас оптужују за геноцид, а да при томе не кажу баш ништа о геноциду који су вијековима уназад починили над нашим народом. И онда дођете у једну позицију да видите да све што год ви износите као аргументе, као нешто што иде у прилогу чувању тековина тог међународног правног поретка, да то не наилази ни на какав одјек - рекао је Дачић.

Он је додао да нацрт резолуције о Сребеници није у складу са повељом УН, јер не може нека тема која је на дневном реду Савјета безбједности да се разматра у Генералној скупштини.

Дачић је напоменуо да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, а да Приштина није испунила своју обавезу, а то је формирање ЗСО, већ је награђена за неиспуњавање обавеза.

- Они су добили визну либерализацију, а ево сада боримо се да се не донесе одлука на Комитету министара везано за чланство тзв. Косова у СЕ. И то у ситуацији када не испуњавају обавезе - нагласио је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.