Тирана

Дачић напустио групно фотографисање због заставе самопроглашеног Kосова

  • Извор: СРНА
  • 06.10.2023. 18:09

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић напустио је групно фотографисање са осталим министрима спољних послова у оквиру Берлинског процеса у Тирани, због заставе самопроглашеног Косова у позадини.

Дачић је нагласио да Србија чврсто штити свој територијални интегритет и суверенитет, док Приштина користи сваку прилику да уз помоћ својих савезника, гдје год може, покаже да има оно што нема - међународно признање.

"Ми учествујемо у Берлинском процесу, али он је статусно је неутралан. Са наше стране је све било у реду када је ријеч о самом састанку и на мјесту гдје се састанак одвија, али као што сте видјели ја нисам хтио да учествујем у групном фотографисању испред заставе такозваног Косова, јер Србија не признаје Косово", рекао је Дачић, преноси "Спутњик".

Дачић: Непоштовање Бриселског споразума узрок свих проблема

Дачић: Непоштовање Бриселског споразума узрок свих проблема

Дачић је поручио да Србија поштује свој територијални интегритет и суверенитет и да он нема право да као министар спољних послова гази основне политичке ставове које је утврдила држава Србија.

Он је указао да овакви састанци нису лаки и да ће идуће седмице бити Самит Берлинског процеса на коме многе земље желе да "комшији буде све горе".

Дачић је рекао да је на састанку са министром спољних послова Њемачке Анеланом Бербок упозорио да се треба чувати двоструких стандарда и да треба уважавати мишљење свакога.

Орбан: Идеја о санкцијама Србији смијешна, то је немогуће

Орбан: Идеја о санкцијама Србији смијешна, то је немогуће

"Дакле и наше мишљење да ми сматрамо да Косово није независна држава, да је то дио нашег територијалног интегритета, као што и ми треба да уважавамо њихове ставове да су они билатерално признали Косово и на основу тога дају изјаве", навео је Дачић.

Он је додао да Бербокова сматра да је рјешење за сјевер Косова у повећавању снага Кфора, што је Србија и раније предлагала.

"Значи ми смо указали на могућност проблема. Указали смо да је проблем у непоштовању Бриселског споразума, проблем је у терору који се спроводи над српским народом и проблем је у пасивности међународне заједнице да заустави Аљбина Куртија", истакао је Дачић. 

Пратите нас и путем Вибера