Predsjednik NSRS u Beogradu

Čubrilović: Vučić ima najbolje informacije na ovim prostorima

  • 26.09.2018. 19:04

Dan nakon što je predsjednik Srbije uzdrmao region tvrdnjama da ima dokaze o pritisku stranaca i umiještanosti u izbore u Srpskoj, Aleksandar Vučić ugostio je Nedeljka Čubrilovića.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, skoro sat vremena zadržao se u Palati predsjednika u Beogradu. Da li mu je Vučić otkrio više informacija, Čubrilović ne govori. Jasno mu je, odavno, da predsjednik Srbije, sigurno, zna o čemu priča. 

"Ja samo mogu da vam ponovim da treba imati u vidu činjenicu da to govori čovjek koji ima najbolje informacije na ovom prostoru", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović konstatovali su da postoji veliko razumijevanje između Srbije i Srpske, kao i dobri politički i ekonomski odnosi, na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima. Čubrilović se sastao i sa predsjednikom Parlamenta Srbije, koja poručuje da treba sačekati da srpski predsjednik iznese dokaze o umiješanosti stranaca u izbore u Srpskoj o kojima je govorio.

"Izjava predsjednika Srbije je bila vrlo jasna, da će iznijeti podatke o miješanju određenih stranih službi u izbore i sačekaćemo da on iznese relevantne podatke koje ima. Srbija podržava život, a ne miješa se sigurno u unutrašnju političku situaciju jedne države, čiji teritorijani integritet i suverenitet Srbija svakako poštuje", kaže Maja Gojković, predsjednik Skupštine Srbije.

A ulaganja Srbije u projekte u Srpskoj bi sada moglo da bude još više, jer je skupštinska saradnja Srpske i Srbije podignuta na najviši nivo. Nepunih mjesec nakon što su u Banjaluci najavili, u Beogradu su danas Nedeljko Čubrilović i Maja Gojković potpisali sporazum o formiranju zajedničke Komisije dva parlamenta. Ovakvu saradnju, Srbija je do sada imala samo sa Rusijom, Kinom i Grčkom. 

"Na ovaj način smo zaokružili institucionalizovanje uspješne četvorogodišnje saradnje između naša dva parlamenta, između predsjedavanja gospodina Čubrilovića i mene i podigli na najviši nivo parlamentarne saradnje koji zna Republika Srbija", kaže Gojkovićeva.

"Konkretna podrška se sastojala u sljedećem, to je ono što je Srbija uradila za Srpsku kroz izgradnju infrastrukturnih projekata, kroz izgradnju vrtića, domova, škola, infrastrukture i svega ostalog i tome niko ne daje primjedbu, ni od predstavnika međunarodne zajednice, ni domaće javnosti", dodaje Čubrilović.

Zajednička komisija dva parlamenta će uskoro održati prvu sjednicu. Baviće se svim pitanjima od interesa za građane Republike Srpske i Srbije.