Predsjednik Vlade Srbije

Brnabić: Situacija u vezi sa posjetom Lavrova izuzetno komplikovana

  • Извор: СРНА
  • 05.06.2022. 21:45

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je da je situacija u vezi sa posjetom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu izuzetno komplikovana, te naglasila da ta posjeta stavlja Srbiju u izuzetno tešku situaciju, jer trenutno u svijetu niko ni sa kim ne želi da razgovara, a još manje da čuje ikoga.

"Kada imate posetu na tako visokom nivou, kao što je poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, pomislili biste da su ljudi, posebno u kriznim vremenima kakva su danas, kad je svet na ivici trećeg svetskog rata, zainteresovani da čuju njihove pozicije, koliko god se ne slagali sa njima i mislili da su pogrešne, da nisu u skladu s međunarodnim pravom. Ne može se napraviti korak ka miru, ako se ne razgovara i ako se ne čuju obe strane", naglasila je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla za RTS da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno radi na posjeti Lavrova i ima niz sastanaka sa predstavnicima Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država, NJemačke i Evropske unije.

"Neverovatno je da je danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra spoljnih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće", napomenula je Brnabićeva.

Ona je navela da je u vrijeme kada dvije strane ne žele da razgovaraju važno da postoji zemlja u koju mogu da dođu i šef ruske diplomatije i njemački kancelar, te istakla da je to teška pozicija, ali najispravnija moguća.

RTS nezvanično saznaje da je posjeta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu neizvjesna.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije dva dana, govoreći o posjeti Lavrova Srbiji, rekao da je ona planirana, da je ustanovljeno kako bi trebalo da izgleda, ali je naglasio da u vezi sa tom posjetom ima nekih "drugih problema", te da će u roku od dva dana obavijestiti javnost o tome.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije objavljeno je da će Sergej Lavrov boraviti u Srbiji sutra i u utorak, 7. juna.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Ред Рок (12+) (Р)

    Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:45 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица