Предсједница Скупштине Србије

Брнабић: Република Српска је настала како би се српски народ заштитио и спасио

  • Извор: СРНА
  • 17.06.2024. 14:59

Предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је данас у Лебану да је Република Српска настала како би се српски народ на том простору заштитио и спасио и да Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која је усвојена на Свесрпском сабору позива на мир.

Брнабић је то изјавила на отварању Центра за посјетиоце Царичин град у Лебану на питање новинара поводом навода београдског професора Ивана Виденовићу интервјуу за Слободну Босну да је Република Српска "плод етничког чишћења и геноцида", да као таква не може да постоји, а да је Декларација која је усвојена на Свесрпском сабору "чин политичке агресије на БиХ".

- Ја никада до сада нисам чула нешто срамотније од тога што је тај професор рекао. Он је директно упоредио Независну државу Хрватску (НДХ) која је једина у свијету имала логоре за дјецу, у којој је скончало стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома, које је по злочинима и окрутности била изнад свих осталих нацистичких логора у Европи, са Републиком Српском - рекла је Брнабић.

Она је оцијенила да таква изјава не би била могућа нигдје на свијету.

- То је срамота какву ја мислим нико до сада није видио и нека му је на част. Како ти такви људи и даље опстају на нашим факултетима као професори, то је заиста парадоксално питање за наше факултете и за наше универзитете - упитала је Брнабић.

Брнабић је нагласила да Република Српска није геноцидна творевина и додала да је настала како би спријечила да се понови геноцид српским народом који се догодио током другог свјетског рата и подсјетила на геноцид у месту Пребиловцима код Чапљине у БиХ.

Поручила је да је у деведесетим годинама све указивало на то да ће се тај геноцид поновити.

- А ко не вјерује мени, ево, слободно неко оде у Пребиловце. Тамо су хтјели да убију сваког мушкарца, сваку жену, сваког старца, сваку баку, свако и нерођено дијете, још у утроби мајке. Све су жељели да побију. Али онда су 1991. и 1992. године поново дошли хрватски војници, хрватска војска и онда минирали цркву у Пребиловцима, гдје су били остаци, кости Пребиловачких мученика из Другог свјетског рата - навела је Брнабић.

Нагласила је да Република Српска никоме не представља пријетњу.

- Република Српска је настала како би се српски народ заштитио и спасио. И никада никоме није представљала ни проблем, ни пријетњу. И Декларација која је усвојена позива на мир. За разлику и од тог професора, и од те Слободне Босне који никада не говоре о страдањима српског народа и о томе зашто је настала Република Српска - рекла је Брнабић.

Додала је да Србија и Република Српска поштују Дејтонски споразум.

- А како ти људи опстају као професори на нашим факултетима и шта они уче нашу омладину, то је за мене изузетно забрињавајуће питање - закључила је Брнабић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?