Premijer Srbije

Brnabić: Članstvo Prištine u UNESKO bilo bi katastrofalno

  • Извор: СРНА
  • 11.11.2021. 16:41

Srbija se zalaže za jasnu depolitizaciju Uneska i smatra da bi prihvatanje članstva Prištine u ovu organizaciju bilo katastrofalno, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić u Parizu.

Komentarišući polemiku tokom debate Generalne konferencije Uneska o učlanjenju Prištine u ovu organizaciju, Brnabićeva je istakla da bi učlanjenje Prištine u Unesko bio ogroman presedan i povuklo mnoga druga pitanja globalnih razmjera koja Unesku nisu potrebna.

Brnabićeva, koja će sutra učestvovati na zasjedanju Generalne konferencije Uneska i obilježavanju 75. godišnjice ove organizacije, rekla je da će se na tom zasjedanju baviti pitanjem Kosova i Metohije i srpske kulturne i istorijske zaostavštine, crkava i manastira koji su pod zaštitom Uneska.

Govoreći o obilježavanju Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, Brnabićeva je naglasila da se osjeća ponosno što pripada srpskom narodu, koji je u tom ratu pokazao svu humanost, hrabrost, odvažnost, junaštvo.

Brnabićeva će danas, prvog dana posjete Parizu, učestvovati na Pariskom forumu za mir, koji je ove godine organizovan o temi globalnog upravljanja u jeku pandemije i pripremama za globalno upravljanje nakon pandemije.

Pariski mirovni forum, koji je danas počeo, trajaće do 13. novembra.

Forum za mir je 2018. godine pokrenuo predsjednik Francuske Emanuel Makron s ciljem promovisanja multilateralizma i ovo je četvrta godina zaredom da se održava.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм