Aleksandar Vučić

"Borićemo se za poštovanje međunarodnog prava na Kosmetu"

  • Извор: СРНА
  • 10.09.2022. 10:36

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da srpski narod na Kosovu i Metohiji želi samo poštovanje međunarodnog prava i da će se država Srbija za to boriti, biti uz svoj narod i nikada neće dozvoliti novi pogrom.

Vučić je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, rekao novinarima da Srbi na Kosovu i Metohiji znaju da je Beograd uz njih i da će i dalje činiti sve da ih zaštiti.

Predsjednik Srbije očekuje da će se predstojeća sjednica Generalne skupštine Savjeta bezbjednosti UN pretvoriti u tiradu o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a da će njega "prozivati da skrati priču i izlaganje kada bude govorio o Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu Srbije".

On je ukazao da su mu predstavnici Njemačke i Francuske na jučerašnjem sastanku u Beogradu prenijeli da je važno što prije doći do rješenja i da "Evropi nisu potrebni novi sukobi".

"Velike zapadne sile, plus Turska, kako su mi rekli, žele rješavanje ovih problema jer u Evropi je rat, Evropa je u ratu. Evropa mora da se brani i u skladu sa tim, potencijalnim dogovorom ili potencijalnim rješenjem, oni bi izbjegli mogućnost ili bi im bilo lakše da pruže jasan odgovor predsedniku Rusije Vladimiru Putinu po pitanju pravnog presedana i davanja samoproglašenom Kosovu nezavisnosti, jer bi rekli da je postignut dogovor. Ako Krim i Ukrajina postignu dogovor onda može, bez toga ne može", rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da je Srbija postala kolateralna šteta velikog sukoba.

"Kako mi je saopšteno, Putin je podigao zavjesu i sada ostaje da se svi izjasne sa koje strane zavjese hoće da ostanu. Sa strane gdje ekonomija ne postoji, ili tamo gdje su oni", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije naveo je i da je on njima prenio da divljaštvo i banditizam prištinskih vlasti ne prestaje, te iznio podatke o nelegalno podignutim bazama policije samoproglašenog Kosova u srpskoj pokrajini.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da razgovara i dodao da je važna činjenica da su SAD odobrile novu tranšu pomoći za naoružanje Ukrajini, ali i svim zemljama regiona.

"Pitam se šta će onda od nas da traže i SAD i ovi iz okruženja jer na ovom spisku nema samo Srbije", rekao je Vučić i podsjetio da se mjesecima unazad stvara atmosfera da Srbija želi da napadne Hrvatsku, BiH...

Kada je riječ o "Evroprajdu" Vučić je rekao da će MUP Srbije 96 časova pred najavljeni događaj donijeti odluku o tome, a organizatori će imati pravo na žalbu.

On je rekao da mu je veoma žao zbog svega što prati ovu manifestaciju, ali da država Srbija neće da se igra i kako je rekao, sprda, sa svojim građanima drugačije orijentacije.

"Nećemo da kažemo da to radimo zbog majmunskih boginja. Mi imamo tešku bezbjedonosnu situaciju. Od ove teme je napravljen krstaški rat, a neki nisu razmišljali koliko su samara time nametnuli svojoj državi", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše stav Srpske pravoslavne crkve o "Evroprajdu", Vučić je rekao da je uloga SPC vrlo važna za opstanak srpskog naroda.

Vučić je najavio da danas odlazi u jednodnevnu posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a da će već sutra putovati u Sloveniju.