Visoki predstavnik EU

Borelj u ponedjeljak sa ministrima spoljnih poslova EU o krizi na KiM

  • Извор: Агенције
  • 23.06.2023. 18:03

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj će u ponedjeljak obavijestiti ministre spoljnih poslova EU o stanju na sjeveru KiM i zatražiti podršku za evropski plan za smirivanje tenzija, najavili su diplomatski izvori u Briselu.

Žozep Borelj će evropske šefove diplomatija obavijestiti o rezultatima razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksaddrom Vučićem i predsjednikom vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem, kao i o daljim koracima u rješavanju krize.

Prema najavama, visoki predstavnik će naglasiti da je neophodna hitna deeskalacija, zasnovana na povlačenju tzv. kosovske policije iz okoline opštinskih zgrada na sjeveru, izmeštanju gradonačelnika na alternativne lokacije i održavanju izbora uz učešće srpske zajednice, navode diplomatski izvori.

Evropski izvori ne isključuju da bi na sastanku ministara u ponedjeljak u Luksemburgu moglo da bude riječi o dodatnim mjerama, u slučaju da ne dođe do deeskalacije.

Na prijedlog visokog predstavnika Borelja EU već sprovodi političke i finansijske mjere usmjerene protiv Prištine.

Na pitanje novinara da li bi EU mogla da slične mjere uvede i u slučaju Srbije ukoliko tri uhapšena kosovska policajca ostanu i dalje u pritvoru, visoki evropski zvaničnik kaže da visoki predstavnik Borelj to neće predložiti u ponedeljak

- Vrlo pažljivo pratimo akcije obje strane. Srbija očigledno dijeli odgovornost za situaciju, ali krizu su pokrenule akcije Prištine. Posljedice tih akcija su bile lako predvidljive i mogle su se izbjeći. Očekujemo od Kosova da preduzme odlučne mjere kako bi se smirila situacija. U isto vrijeme, jasno je da će biti posljedica u slučaju ne dođe do deeskalacije, i to važi za Beograd i za Prištinu - rekao je.

Evropski zvaničnik je naglasio da EU mora da bude ujedinjena u porukama koje šalje stranama u dijalogu.

- Predložili smo seriju koraka ka deeskalaciji i očekujemo podršku zemalja članica. Ako uspemo da smirimo situaciju, moći ćemo da nastavimo sa dijalogom, što je jedini način da se riješi ovaj konflikt - rekao je zvaničnik EU uoči sastanka evropskih šefova diplomatije u Luksemburgu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм