Aleksandar Vulin

Albanci bi trebalo da se plaše formiranje vojske samoproglašenog Kosova

  • 31.10.2018. 12:50

Albanci bi najviše trebalo da se plaše pokušaja formiranja takozvane vojske samoproglašenog Kosova jer će upravo oni biti regrutovani i korišćeni kao topovsko meso u sukobima njihovih vođa, koji na ovaj način hoće da izbjegnu odgovornost za ratne zločine, ukazuje ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin kaže da bi formiranje ove vojske, koje je najavljeno za 28. novembar kada se obilježava "Dan albanske zastave", predstavljalo opasnost za bezbjednost cijelog regiona, te poručuje da Srbija nema namjeru da napada svoju južnu pokrajinu, niti učestvuje u bilo kakvim ratovima i sukobima. 

"Protiv koga ćete da se borite? Napašćete Crnu Goru? Makedoniju? Snage Kfora? Albaniju? Ako vam služi za borbu protiv Srbije odmah je raspustite, jer Srbija nema nameru da napada svoju južnu pokrajinu, niti učestvuje u bilo kakvim ratovima i sukobima. Očigledno je da vam vojska služi samo za to i da je to jedina ideja", poručio je Vulin. 

On navodi da formiranje takozvane vojske Kosova predstavlja pokušaj pravljenja formacije koja, sa jedne strane, treba da dokaže "državnost", a, sa druge strane, izazove sukobe, zbog kojih će ponovo moći da zakukaju i kažu "mi smo žrtve, dođite i spasite nas". 

"Neće paravojsku služiti Srbi, neće ići da ginu Goranci. Srbi nisu ni ušli u tu formaciju. I to malo ljudi što se prijavilo shvatilo je da su izmanipulisani, da ih koriste kao ikebanu da bi formaciju pokazali pred strancima", rekao je Vulin za Televiziju "Pink". 

On je napomenuo da je na prostoru Kosmeta i međunarodna zajednica, koja je težišno odgovorna za sve što može da se desi i što se dešava. 

Komentarišući izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da su "Hrvati i Albanci braća po oružju", Vulin je rekao da je većina generala takozvane vojske Kosova ratovala u Hrvatskoj i borila se protiv Srba. 

"Uvek se uplašim kada neko kao jedinu vezu prijateljstva dva naroda traži rat, krv, i to rat i krv protiv Srba. Nisu mogli da nađu nekog pesnika, glumca, pisca ili arhitektu. Jedinu vezu koju su našli je učešće u ratu u kojem su ubijali Srbe", konstatovao je Vulin.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.