Negotin

Afrička svinjska kuga stigla u Srbiju

  • Извор: Новости.рс
  • 23.08.2021. 17:10

Bolest, afrička kuga svinja, nakon što se pojavila u Šarkamenu i Trnjanu, evidentirana je i u Srbiji kod domaćih svinja u selu Sikole u opštini Negotin.

Rješenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sikole je u poluprečniku od tri kilometra proglašeno za zaraženo, a teritorija u poluprečniku od 10 kilometara od Sikola za ugrožena. To su sela Popovica i Brestovac u opštini Negotin, kao i Metriš, Dubočane, Glogovica i Salaš na teritoriji Zaječara.

Uprava za veterinu naložila je na zaraženom području popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, ali i obilježavanje i registraciju svih neobilježenih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora. Zabranjeno je hranjenje svinja pomijama, a naloženo je i niz drugih mjera kako bi se ova bolest iskorijenila.

Pored Sikola, afrička kuga svinja nedavno je registrovana i u ovdašnjim selima Šarkamen i Trnjane, a za zaraženo područje se i dalje smatra lovište Negotinska krajina, ali i lovišta Miroč na teritoriji Majdanpeka, Negotina i Kladova, Alija na teritoriji opštine Negotin, Ključ i Živica u Kladovu, Bakar u Boru, Todorova rijeka u Majdanpeku i lovište Nacionalnog parka “Đerdap” u Golupcu, Majdanpeku i Kladovu kod kojih je ova zarazna bolest evidentirana još u junu kod populacije divljih svinja.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм